Japonija išleis į vandenyną Fukušimos atominėje elektrinėje naudotą vandenį | Diena.lt

JAPONIJA IŠLEIS Į VANDENYNĄ FUKUŠIMOS ATOMINĖJE ELEKTRINĖJE NAUDOTĄ VANDENĮ

Japonijos vyriausybė pritarė planui išleisti į vandenyną per milijoną tonų išvalyto vandens iš avarijos ištiktos Fukušimos atominės elektrinės, antradienį oficialiai paskelbė premjeras Yoshihide Suga (Jošihidė Suga).

Šalies žiniasklaida apie šiuos planus pranešė penktadienį. Vanduo tikriausiai bus išleistas ne anksčiau kaip po dvejų metų, bet šiam sprendimui jau įnirtingai priešinasi vietos žvejų bendruomenės, susirūpinimą išreiškė Pekinas ir Seulas.

Šiuo žingsniu užbaigtos kelerius metus trukusios diskusijos, kaip atsikratyti skysčio, kuriame yra ir vandens, naudoto elektrinei aušinti po to, kai 2011 metais jai smogė didžiulis cunamis ir išsilydė reaktorių aktyvioji masė.

Japonijos vyriausybė tvirtina, kad išleisti vandenį saugu, nes iš jo pašalinti beveik visi radioaktyvūs izotopai ir jis bus atskiestas.

Tarptautinė atominės energijos agentūra (TATENA) pritaria siūlymui išleisti išvalytą Fukušimos vandenį ir nurodo, kad panašiai tokio vandens atsikratoma ir kitur pasaulyje.

„Japonijos vyriausybė parengė pagrindinę politiką išleisti į vandenyną išvalytą vandenį, užtikrinus šio vandens saugumą... ir vyriausybei imantis priemonių, kad nebūtų pakenkta reputacijai“, – žurnalistams sakė Y. Suga.

Šiuo metu rezervuaruose elektrinės teritorijoje yra apie 1,25 milijono tonų vandens, nurodo jėgainės operatorė TEPCO.

Tai vanduo, naudotas elektrinėje kaip aušalas, lietaus vanduo ir nuolat prasisunkiantis gruntinis vanduo.

Vanduo bus išfiltruotas ir praskiestas, kad prieš jį išleidžiant jis atitiktų tarptautinius standartus, bet sprendimas neabejotinai išprovokuos kontroversiją. Juo piktinasi vietos žvejai, ne vienus metus bandę atkurti pasitikėjimą šiame regione sužvejojamais jūros produktais.

„Jie mums pasakė, kad neišleis šio vandens į jūrą be žvejų pritarimo“, – prieš premjero pranešimą visuomeniniam transliuotojui NHK sakė žvejų kooperatyvo Fukušimoje vadovas Kanji Tachiya (Kandzis Tačija).

„Negalime pritarti planui sulaužyti tą pažadą ir vienašališkai išleisti šį vandenį į vandenyną“, – pridūrė jis.

Sprendimas nepritarimo regione sulaukė dar prieš oficialų jo paskelbimą. Pietų Korėjos užsienio reikalų ministrė pirmadienį išreiškė „rimtą apgailestavimą dėl šio sprendimo, galinčio ateityje tiesiogiai ar netiesiogiai paveikti mūsų žmonių saugumą ir aplinką“.

Kinija pirmadienį ragino Japoniją „elgtis atsakingai“, o antradienį pareiškė, kad jos planai yra „itin neatsakingi“.

„Šis požiūris yra itin neatsakingas ir rimtai pakenks tarptautinės visuomenės sveikatai ir saugumui, taip pat gyvybiškai svarbiems kaimyninių šalių žmonių interesams“, – sakoma Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime, paskelbtame jos interneto svetainėje.

JAV savo ruožtu mano, kad Japonija atsakingai sprendžia Fukušimos elektrinės vandens utilizavimo klausimą, ir tikisi, kad vyriausybė Tokijuje toliau koordinuos veiksmus šiuo klausimu.

„Susiklosčius šiai unikaliai ir sudėtingai situacijai, Japonija įvertino variantus ir pasekmes, pademonstravo skaidrumą dėl savo sprendimo ir, atrodo, pasirinko priemones, atitinkančias pasauliniu mastu pripažįstamus branduolinio saugumo standartus“, – sakė JAV valstybės departamento atstovas.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

LABAI GERAI. ŽUVYS GERIAU AUGS. MOKINKIS GRIGEO!

.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS