Japonijos ministrų vizitas kontroversiškoje šventykloje supykdė Kiniją ir Pietų Korėją | Diena.lt

JAPONIJOS MINISTRŲ VIZITAS KONTROVERSIŠKOJE ŠVENTYKLOJE SUPYKDĖ KINIJĄ IR PIETŲ KORĖJĄ

  • 0

Du Japonijos ministrai pirmadienį atidavė pagarbą prieštaringai vertinamoje šventovėje, bet savo veiksmais supykdė Kiniją ir Pietų Korėją, kur ši vieta laikoma praeities militarizmo, ypač Antrojo pasaulinio karo metais, simboliu.

Tokijuje esančioje Jasukunio šventovėje pagerbiamos 2,5 mln. po XIX a. pabaigos žuvusių karo aukų, daugiausia japonų, tačiau ten taip pat įamžinti nuteisti karo nusikaltėliai.

Vyriausybės pareigūnų kelionės į šią šventovę jau ilgą laiką kelią pasipiktinimą šalyse, kurios prieš karą ir jo metu nukentėjo nuo Japonijos kariuomenės veiksmų – ypač Pietų Korėjoje ir Kinijoje.

Kinų Užsienio reikalų ministerijos atstovas Wang Wenbinas (Vang Venbinas) piktai sureagavo į pirmadienį surengtus vizitus, kuriuos pavadino „rimta provokacija“.

„Kinija ragina Japoniją rimtai pasimokyti iš istorijos, nutraukti militarizmą ir vengti toliau prarasti pasitikėjimą tarp savo Azijos kaimynių ir tarptautinės bendruomenės“, – pridūrė URM atstovas.

Pietų Korėjos vyriausybė taip pat išreiškė „didelį nusivylimą“ dėl apsilankymo šventovėje, „kurioje šlovinami Japonijos praeities agresijos karai ir įamžinti karo nusikaltėliai“, teigiama Užsienio reikalų ministerijos pranešime.

Kinija ragina Japoniją rimtai pasimokyti iš istorijos.

77-ųjų Japonijos kapituliacijos per Antrąjį pasaulinį karą metinių proga šventovėje pagarbą atidavė ekonominio saugumo ministrė Sanae Takaichi (Sanajė Takaiči) ir nuo stichinės nelaimės nukentėjusio šiaurinio Tohoku regiono atstatymo ministras Kenya Akiba (Kenja Akiba).

S. Takaichi dažnai lankosi Jasukunio šventykloje ir buvo artima buvusiam ministrui pirmininkui Shinzo Abe (Šindzui Abei), kurio nužudymas praėjusį mėnesį pribloškė pasaulį.

„Šiais metais karas vyksta Ukrainoje. Meldžiausi, kad per karus nebežūtų daugiau žmonių“, – žurnalistams sakė S. Takaichi ir pridūrė, kad išreiškė „dėkingumą“ įamžintoms karo aukoms.

Savaitgalį šventovėje taip pat lankėsi prekybos ministras Yasutoshi Nishimura (Jasutošis Nišimura).

Tačiau spalį pareigas pradėjęs eiti ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) vietoje vizito pirmadienį nusprendė tradiciškai paaukoti grynųjų pinigų.

Japonijos premjeras Jasukunio šventovėje nesilankė nuo 2013-ųjų. Tais metais Sh. Abe savo vizitu išprovokavo Pekino ir Seulo pasipiktinimą ir sulaukė retų diplomatinių priekaištų iš artimo sąjungininko Vašingtono.

N. Kishidos biuras naujienų agentūrai AFP pranešė, kad vyriausybės vadovas paaukojo asmeninių lėšų „per įgaliotą asmenį, kaip Liberalų demokratų partijos pirmininkas“.

Pastaraisiais mėnesiais N. Kishida ragindavo palaikyti šiltesnius ryšius su Pietų Korėja, teigdamas, kad abi šalys „negali sau leisti gaišti laiko“ gerindamos santykius po daugelį metų trukusios įtampos dėl karo laikotarpio klausimų.

Tuo metu Japonijos imperatorius Naruhito (Naruhitas) ir jo sutuoktinė Masako pirmadienį dalyvavo nacionalinėje ceremonijoje, skirtoje kapituliacijos per Antrąjį pasaulinį karą metinėms paminėti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS