JAV analitikai: Rusijos kariuomenės koviniai pajėgumai ir toliau blogėja dėl vadovavimo stokos | Diena.lt

JAV ANALITIKAI: RUSIJOS KARIUOMENĖS KOVINIAI PAJĖGUMAI IR TOLIAU BLOGĖJA DĖL VADOVAVIMO STOKOS

Akivaizdus Rusijos negebėjimas sukurti darnaus vadovavimo struktūrą pajėgose, besiginančiose rytiniame (kairiajame) Chersono srities krante, ir toliau smukdo Rusijos kariuomenės moralę ir kovinius pajėgumus, sakoma Vašingtone įsikūrusio Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje, pranešė „Ukrinform“.

Pasak pranešimo, Ukrainos generalinis štabas lapkričio 29 d. pranešė, kad Juodosios jūros karinio jūrų laivyno 810-osios pėstininkų brigados, veikiančios netoli Krynkų (už 30 km į šiaurės rytus nuo Chersono miesto ir už 2 km nuo Dnipro upės), kareiviai atsisako pulti Ukrainos pozicijas dėl prasto artilerijos koordinavimo, taktinės žvalgybos perdavimo ir deramo komunikavimo apie Rusijos minų laukų vietas stokos.

Ukrainos generalinis štabas pranešė, kad Rusijos minų laukų žemėlapiai yra įslaptinti ir kad Rusijos vadai tinkamai nederina su puolimo padaliniais šių minų laukų buvimo vietų, todėl pastarąjį mėnesį 810-osios karinio jūrų laivyno pėstininkų brigados elementai patyrė 50 aukų.

ISW analitikų teigimu, šis praneštas incidentas rodo, kad 18-osios kombinuotųjų ginklų armijos vadovybė nepasidalijo svarbiomis taktinėmis detalėmis su 810-osios karinio jūrų laivyno pėstininkų brigados vadovybe, aukštesnio lygio Rusijos vadai, atsakingi už rytinio kranto gynybą, dar turi ištaisyti šią koordinavimo spragą.

810-osios karinio jūrų laivyno pėstininkų brigados elementai į Krynkų rajoną atvyko spalio pradžioje ir, atrodo, perėmė atsakomybę už rajoną aplink Krynkus iš naujai sukurtos 18-osios kombinuotųjų ginklų armijos po spalio viduryje rytiniame Dnipro krante prasidėjusių Ukrainos sausumos operacijų.

Pasak ISW analitikų, Rusijos pajėgų grupė „Dnepr“ vis dažniau susideda iš paskirų neseniai perkeltų ir suardytų dalinių elementų ir naujų formuočių, galbūt tai prisideda prie šio akivaizdaus darnios vadovavimo struktūros trūkumo. Rusijos karinė vadovybė paskyrė Rusijos oro desanto pajėgų vadą generolą pulkininką Michailą Teplinskį Rusijos pajėgų grupės „Dnepr“ vadu ir vienas svarbiausių M. Teplinskio tikslų tikriausiai yra sukurti vieningesnį vadovavimą grupuotei.

„Tačiau mažai tikėtina, kad Rusijos karinė vadovybė per trumpą laiką išspręs pajėgų grupuotės „Dnepr“ vadovavimo problemas, o kairiajame krante tęsiamos Ukrainos sausumos operacijos šias pastangas veikiausiai tik apsunkins“, – sakoma pranešime.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusijos kariuomenės pajėgumai, blogėja dėl vadovavimo stokos, Chersono sritis, JAV analitikai
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS