JAV apkaltino PAR ginklų tiekimu Rusijai | Diena.lt

JAV APKALTINO PAR GINKLŲ TIEKIMU RUSIJAI

Pietų Afrikos Respublika (PAR) ketvirtadienį griežtai atsikirto JAV ambasadoriui Pretorijoje, kuris apkaltino šalį slaptai tiekus ginklus Rusijai, nepaisant deklaruoto neutralumo karo Ukrainoje klausimu.

Ambasadorius Reubenas Brigety (Rubenas Bridžetis) pranešė, kad JAV yra įsitikinusios, jog ginklai ir šaudmenys gruodžio mėnesį buvo pakrauti į Rusijos krovininį laivą Keiptauno karinio jūrų laivyno bazėje.

„Esame įsitikinę, kad į tą laivą buvo pakrauti ginklai, ir aš galėčiau lažintis iš savo gyvybės dėl šio teiginio patikimumo“, – sakė R. Brigety vaizdo įraše, kuriame išsakomos pastabos.

„Pietų Afrikos Respublikos vykdomas Rusijos ginklavimas... yra iš esmės nepriimtinas“, – pridūrė jis.

Tai reiškia, kad mūsų pagrindiniai investicijų ir prekybos partneriai negali mumis pasitikėti.

Prezidento Cyrilo Ramaphosos (Sirilo Ramafosos) biuras atsakė, kad jį nuvylė tai, jog R. Brigety „užėmė neproduktyvią viešą poziciją“.

Prezidento atstovo spaudai Vincento Magwenya (Vinsento Magvenijos) paskelbtame pranešime teigiama, kad šios pastabos „prieštarauja bendradarbiavimo ir partnerystės tarp dviejų šalių dvasiai“.

„Nors iki šiol nebuvo pateikta jokių šiuos įtarimus pagrindžiančių įrodymų, vyriausybė ėmėsi veiksmų atlikti nepriklausomą tyrimą, kuriam vadovaus buvęs teisėjas“, – pridūrė atstovas.

JAV valstybės departamentas laikėsi gerokai švelnesnio tono nei ambasadorius ir palankiai įvertino pažadą atlikti tyrimą.

„Su Pietų Afrikos partneriais ir toliau esame įsipareigoję vykdyti pozityvią darbotvarkę“, – žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovas Vedantas Patelis, paminėdamas bendradarbiavimą visuomenės sveikatos, klimato ir prekybos srityse.

Jis atsisakė įvardyti bet kokias potencialias pasekmes Pietų Afrikai. JAV nekart perspėjo esanti pasiruošusi nubausti Kiniją, jei ši siųs ginklų Rusijai.

Neutrali Rusijos invazijos į Ukrainą atžvilgiu

Šalis – Afrikos ekonomikos galiūnė, kuri dėl savo pergalės prieš apartheidą taip pat yra įgijusi moralinės įtakos – sako norinti likti neutrali Rusijos invazijos į Ukrainą atžvilgiu ir ragina konfliktą spręsti dialogo keliu.

Tačiau kritikai nurodo keletą pastarojo meto įvykių, liudijančių, jog šalis linksta link Kremliaus.

Anksčiau šiais metais PAR surengė bendras karines pratybas su Rusija ir Kinija, o praėjusį mėnesį sankcionuotas Rusijos karinis krovininis lėktuvas vidury nakties nusileido karinių oro pajėgų bazėje, kad pristatytų tai, ką gynybos institucijos pavadino diplomatiniu paštu.

JAV ambasadorius R. Brigety, regis, turėjo omenyje jau žinomą atvejį, kai didžiausioje PAR karinio laivyno bazėje prisišvartavo „Lady R“ – krovininis laivas, kuris plaukioja su Rusijos vėliava ir kuriam yra taikomos Vakarų sankcijos.

Pietų Afrikos Respublikos vykdomas Rusijos ginklavimas... yra iš esmės nepriimtinas.

„Kalbant apie tai, ką mes pastebėjome, 2022 metų gruodžio 6–8 dienomis Saimons Tauno karinio laivyno bazėje buvo prisišvartavęs krovininis laivas ir mes esame tikri, kad Saimons Taune į tą laivą, kuris buvo pakeliui atgal į Rusiją, buvo pakrauta ginklų ir šaudmenų“, – pareiškė ambasadorius naujienų portalui „News24“.

Jis pridūrė, kad JAV norėtų, jog Pietų Afrika pradėtų praktikuoti savo neprisijungimo politiką.

Pagrindinė opozicinė partija – Demokratinis aljansas (DA) – apkaltino vyriausybę pamynus Pietų Afrikos vertybes ir interesus „pasaulinio karo kurstytojo ir despoto naudai“ ir perspėjo dėl rimtų pasekmių.

„Tai reiškia, kad mūsų pagrindiniai investicijų ir prekybos partneriai negali mumis pasitikėti. Tai... išdavystė, nes jie sukompromitavo Pietų Afriką ir mūsų interesus“, – naujienų agentūrai AFP sakė DA įstatymų leidėjas, šešėlinis gynybos ministras Kobusas Marais (Kobusas Marė).

Diplomatinė dilema

Pietų Afrikai, palaikančiai glaudžius ekonominius ir prekybinius santykius su Jungtinėmis Valstijomis ir Europa, dėl karo Ukrainoje diplomatiniu požiūriu teko laviruoti.

PAR su Rusija prekiauja kur kas mažiau, tačiau Pretorija su Maskva palaiko ryšius jau kelis dešimtmečius – nuo tada, kai Kremlius rėmė Afrikos nacionalinį kongresą (ANC) kovoje prieš apartheidą.

Ji yra BRICS, kurį sudaro Brazilija, Rusija, Indija, Kinija ir Pietų Afrika, narė ir pasisako už daugiašališkumą kaip atsvarą JAV vadovaujamai tarptautinei tvarkai.

Kovą ji susidūrė su diplomatine dilema po to, kai Tarptautinis baudžiamasis teismas (TBT) išdavė arešto orderį Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, kuris rugpjūtį turi dalyvauti BRICS viršūnių susitikime Pietų Afrikoje

Orderis reiškia, kad PAR turėtų sulaikyti atvykusį V. Putiną.

Praėjusį mėnesį C. Ramaphosa pareiškė, kad ANC nusprendė, jog Pietų Afrika turėtų pasitraukti iš Tarptautinio baudžiamojo teismo (TBT), bet po kelių valandų nurodė, kad ankstesnis pranešimas buvo valdančiosios partijos ANC komunikacijos klaida.

Analitinis centras „Eurasia Group“ savo pranešime teigė, kad R. Brigety komentarai greičiausiai buvo bandymas „paveikti Pietų Afriką, kad ji pakeistų savo neutralią poziciją Rusijos ir Ukrainos konflikto atžvilgiu“.

Gairės: karas Ukrainoje, Pietų Afrikos respublika, Rusija, ginklai, tiekimas, JAV
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS