JAV atstovai išlieka optimistiški dėl paliaubų Sirijoje | Diena.lt

JAV ATSTOVAI IŠLIEKA OPTIMISTIŠKI DĖL PALIAUBŲ SIRIJOJE

  • 1

Aukšti Jungtinių Valstijų pareigūnai sekmadienį skelbė esantys įsitikinę, kad paliaubos šiaurinėje Sirijos dalyje laikosi, nepaisant susirėmimų tarp kurdų ir turkų pajėgų.

Prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) buvo smarkiai kritikuojamas dėl to, kad uždegė žaiią šviesą Turkijai pradėti puolimą prieš kurdus, buvusius svarbiais Vašingtono sąjungininkais kovojant su grupuote „Islamo valstybė“.

D. Trumpas tviteryje citavo gynybos sekretorių Marką Esperį, kad „paliaubos laikosi labai gerai“.

Panašiai sekmadienį vienoje pokalbių laidoje kalbėjo JAV gynybos sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas).

„Mes optimistiški“, – sakė pareigūnas ABC laidai „This Week“.

„Susirėmimų yra gana nedaug, atsitiktiniai šūviai šaulio ginklais, vienas kitas minosvaidis“, – teigė M. Pompeo.

Turkija į kurdų kontroliuojamą Sirijos šiaurę įžengė spalio 9 dieną, Jungtinėms Valstijoms paskelbus apie pajėgų išvedimą iš šios teritorijos.

Augant tarptautinės bendruomenės susirūpinimui dėl puolimo, M. Pompeo ir viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) nuvyko į Turkiją derėtis dėl paliaubų.

Pasitraukė iš pagrindinės bazės 

Jungtinių Valstijų pajėgos sekmadienį pasitraukė iš pagrindinės bazės šiaurės Sirijoje, likus dviem dienoms iki ugnies nutraukimo susitarimo, pasiekto tarpininkaujant JAV, kuriuo siekiama sustabdyti Turkijos išpuolį prieš kurdų pajėgas regione, pabaigos.

Naujienų agentūros AFP korespondentas matė per Tal Tamro miestą judančią daugiau kaip 70-ies amerikiečių šarvuočių su karine technika vilkstinę, lydimą sraigtasparnių.

Kai kurie į rytus magistralės link judėję šarvuočiai buvo su Jungtinių Valstijų vėliava.

Padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad konvojus evakavo Sarino karinę bazę.

Regis, vilkstinė judėjo į Hasekės miestą, esantį kiek toliau į rytus, pranešė Jungtinėje Karalystėje įsikūrusi stebėjimo organizacija, gaunanti informacijos iš šaltinių karo nuniokotoje Sirijoje.

Sarinas „yra didžiausia JAV karinė bazė šalies šiaurėje“, pažymėjo SOHR vadovas Rami Abdul Rahmanas (Ramis Abdul Rahmanas).

Jis paaiškino, kad miestas įsikūręs planuojamos pasienio „saugiosios zonos“ Sirijos pusėje pakraštyje. Turkija nori sukurti šią zoną ir atitraukti kurdų pajėgas toliau nuo sienos.

Pajėgų išvedimas sekmadienį buvo ketvirtas toks amerikiečių pajėgų pasitraukimas per savaitę, dėl kurių Sirijos šiaurinės Alepo bei Rakos provincijos liko be JAV kariuomenės, pažymėjo R. Abdul Rahmanas.

Kurdai yra pagrindiniai Vašingtono sąjungininkai JAV remiamoje kovoje su džihadistų judėjimu „Islamo valstybė“ (IS) Sirijoje, tačiau Ankara juos laiko teroristais, susijusiais su kurdų kovotojais jos teritorijoje.

Prieš savaitę Pentagonas pranešė, kad JAV prezidentas įsakė išvesti iš šiaurės Sirijos iki 1 tūkst. karių, kai Turkijos kariuomenė įžengė giliau į Sirijos teritoriją.

Spalio 9 dieną Turkija pradėjo Sirijos puolimą peržengdama sieną, D. Trumpui pareiškus, kad atitraukia JAV specialiąsias pajėgas iš kurdų kontroliuojamos šiaurės.

Po to, kai abi pusės patyrė nuostolių, o šimtai tūkstančių gyventojų buvo priversti bėgti iš namų, ketvirtadienio vakarą buvo paskelbtos paliaubos, pasiektos tarpininkaujant Jungtinėms Valstijoms.

Ankara suteikė Sirijos demokratinėms pajėgoms – kurdų valdžios de facto kariuomenei šiaurės rytų Sirijoje – laiko iki antradienio vakaro pasitraukti iš 30 km pločio Sirijos teritorijos ruožo palei sieną su Turkija.

Abi pusės kaltina viena kitą pažeidus paliaubas.

Kurdų kovotojai palieka apgultą Sirijos Ras al Aino miestą

Keliasdešimt kurdų kovotojų sekmadienį paliko turkų apgultą Sirijos pasienio miestą Ras al Ainą.

Tai gali reikšti, kad kurdai pagal paliaubų susitarimą ėmė trauktis iš sutartų vietovių.

Turkija į kurdų kontroliuojamą Sirijos šiaurę įžengė spalio 9 dieną, Jungtinėms Valstijoms paskelbus apie pajėgų išvedimą iš šios teritorijos.

JAV tarpininkaujant pasiektos paliaubos buvo paskelbtos ketvirtadienį. Per laikotarpį iki artėjančio antradienio vakaro kurdams buvo leista pasitraukti iš vadinamosios buferinės zonos, kurią ties savo siena su Sirija siekia sukurti Turkija.

Šaltinis iš kurdų stovyklos iš pradžių buvo pranešęs, kad esama plano pasitraukti iš Ras al Aino. Galiausiai padėtį Sirijoje stebinti organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ pranešė, kad kurdų pajėgos visiškai pasitraukė iš šio pasienio miesto.

Turkijos gynybos ministerija patvirtino, kad kurdų kovotojai palieka Ras al Ainą.

Ministerija pranešime taip pat nurodė, kad netoli Tal Abjado miesto kurdų pajėgos nukovė vieną Turkijos karį.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas Ras al Aine pranešė, kad mažiausiai 50 mašinų konvojus, įskaitant greitosios pagalbos automobilius, išvažiavo iš miesto ligoninės. Netrukus joje kilo gaisras.

Turkijos prezidentas perspėjo dėl karinės kampanijos atnaujinimo

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) sekmadienį perspėjo, kad Turkija atnaujins karines operacijas prieš kurdų pajėgas Sirijoje antradienį, jei jie per paskelbtą laikotarpį nepasitrauks iš „saugumo zonos“.

„Vos per devynias karinės operacijos dienas mes neutralizavome 765 teroristus, išlaisvinome 111 gyvenviečių ir išvalėme 1,5 tūkst. kvadratinių kilometrų teritoriją nuo teroristų. Jei teroristai nepasitrauks iš saugumo zonos per 120 valandų, operacija bus tęsiama. Aš apie tai informavau JAV delegaciją ir ES šalis“, – sakė Turkijos prezidentas.

R. T. Erdoganas patvirtino ketinimus Turkijos karinę kampaniją Sirijoje aptarti per spalio 22-ąją Sočyje planuojamą jo susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

R. T. Erdoganas sakė, kad siūloma „saugumo zona“ būtų 32 kilometrų pločio ir tęstųsi 444 kilometrų palei Sirijos sieną, o joje patruliuotų turkų pareigūnai.

Gairės: Sirija, JAV, paliaubos, kurdai
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Faktas

Sirijai nereikia paliaubų, Sirijai reikia taikos. Tai gali įvykti kada JAV okupantas ir jų vasalai pasitraukia iš Sirijos. Teroristai yra JAV ginklas prieš teisėtą Sirijos valdžią. Nieks okupantų nekvietė į Siriją. Tad jankiai ir kiti "šunssnukaiai" lauk iš Sirijos.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS