JAV Atstovų Rūmų ir Senato lyderiai nesutaria dėl D. Trumpo teismo | Diena.lt

JAV ATSTOVŲ RŪMŲ IR SENATO LYDERIAI NESUTARIA DĖL D. TRUMPO TEISMO

JAV Atstovų Rūmų pirmininkė Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) ir Senato daugumos lyderis Mitchas McConnellas (Mičas Makonelas) pirmadienį susiginčijo dėl prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) teismo Senate pagrindinių taisyklių.

Atstovų Rūmai praėjusią savaitę įvykdė apkaltą prezidentui dėl kaltinimų piktnaudžiavimu įgaliojimais ir trukdymo Kongresui.

N. Pelosi, demokratų kontroliuojamų Atstovų Rūmų pirmininkė pareiškė, kad dar nėra pasirengusi įvardyti savo komandos, dalyvausiančios D. Trumpo teisme Senate, kur daugumą turi respublikonai.

„[Atstovų] Rūmai negali pasirinkti savo apkaltos vadovų, kol nežinosime, kokį teismą rengs Senatas“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė N. Pelosi.

Atstovai iš žemųjų Kongreso rūmų bus kaltintojai D. Trumpo teisme, kuris Senate turėtų prasidėti sausio mėnesį. D. Trumpo respublikonai Senate turi šešių vietų daugumą.

Dėl ginčo su M. McConnellu dėl teismo formos N. Pelosi dar neperdavė Senatui apkaltos straipsnių, kuriems praėjusią savaitę pritarė Atstovų Rūmai.

Demokratai siekia, kad Senate liudyti būtų iškviesti keturi esami ir buvę Baltųjų rūmų patarėjai, turintys tiesioginės informacijos apie D. Trumpo reikalus su Ukraina.

D. Trumpas neleido nė vienam iš tų keturių pareigūnų liudyti Atstovų Rūmuose. Demokratai mano, kad jų liudijimas padėtų Senate pripažinti prezidentą kaltu. Kad D. Trumpas netektų savo posto, reikia, kad tam pritartų bent du trečdaliai senatorių.

„Prezidentas Trumpas užblokavo savo paties liudytojus ir [nedavė] dokumentų Atstovų Rūmams ir Amerikos žmonėms dėl pramanytų skundų dėl proceso Atstovų Rūmuose, – tvirtino N. Pelosi. – Koks dabar jo pasiteisinimas?“

Tuo metu M. McConnellas laidoje „Fox & Friends“ pirmadienį sakė, kad N. Pelosi, „regis, mano galinti mums pasakyti, kaip vykdyti teismą“.

„Neatmetėme [galimybės iškviesti] liudytojų“, – teigė M. McConnellas ir pridūrė, kad nori laikytis tokių pat taisyklių kaip ir per prezidento Billo Clintono (Bilo Klintono) apkaltos teismą.

„Išklausai įžanginių argumentų, paskelbi rašytinį klausimų laikotarpį, o tada Clintono teisme jau turėjome sprendimą, kuriuos liudytojus iškviesti“, – kalbėjo jis.

„Ko pakako prezidentui Clintonui, pakaks ir prezidentui Trumpui“, – sakė respublikonų senatorius iš Kentukio.

„Absurdiška pozicija“

M. McConnellas kritikavo N. Pelosi už tai, kad dar neperdavė Senatui prezidento apkaltos straipsnių.

„Dokumentai privalo būti fiziškai atnešti į Senatą; negalime judėti pirmyn, kol pirmininkė to nepadarys“, – teigė jis.

„Žinote, nesijaudinu, kad turėsime [rengti] šį teismą, – tvirtino M. McConnellas. – Taigi, jei ji nori laikyti visus tuos dokumentus, tegul.“

„Manau, kad anksčiau ar vėliau ji juos atsiųs, – sakė Senato daugumos lyderis. – Man atrodo, kad gana absurdiška pozicija yra paskelbus apkaltą prezidentui sakyti, kad neišsiųsi Senatui dokumentų apkaltos teismui, kaip tai numato Konstitucija.“

Floridoje atostogaujantis D. Trumpas savo ruožtu plūdo N. Pelosi.

„Pelosi duoda mums patį nesąžiningiausią teismą JAV Kongreso istorijoje, o dabar maldauja sąžiningumo Senate ir tai darydama laužo visas taisykles“, – pareiškė jis tviteryje.

Atstovų Rūmuose balsai pasiskirstė pagal partinę liniją. Kongresmenai balsavo dėl kaltinimų, kad JAV lyderis piktnaudžiavo įgaliojimais siekdamas, kad Ukrainos prezidentas imtųsi tyrimo, nukreipto prieš D. Trumpo politinį varžovą Joe Bideną (Džo Baideną), galintį susigrumti su juo per 2020 metais vyksiančius rinkimus.

D. Trumpas kaltinamas sulaikęs karinę pagalbą Ukrainai, kad paspaustų Kijevą ištirti J. Bideno veiklą.

Remiantis vidinio naudojimo elektroniniu laišku, kuris buvo paviešintas savaitgalį, vienas JAV pareigūnas iš Biudžeto valdysenos biuro liepė „sulaikyti“ karinę pagalbą Kijevui praėjus pusantros valandos po prieštaringai vertinamo liepos 25-osios pokalbio tarp D. Trumpo ir Ukrainos lyderio Volodymyro Zelenskio.

Senato mažumos lyderis Chuckas Schumeras (Čakas Šumeras) pirmadienį paprašė įtraukti tą elektroninį laišką į sąrašą dokumentų, kurie turėtų būti peržiūrėti per teismą Senate.

Ch. Schumeras taip pat paprieštaravo M. McConnellui.

„Daugumos lyderis pasiūlė, kad Senatas pradėtų teismą ir vėliau nuspręstų, ar pašaukti liudytojų arba prašyti dokumentų“, – laiške Senato kolegoms rašė Senato demokratų lyderis.

„Tačiau praktinis tokios taktikos poveikis būtų užkirstas kelias galimybei gauti tokių įrodymų, nes bus jau per vėlu“, – tvirtino Ch. Schumeras.

Atstovų Rūmai taip pat pritarė antrajam kaltinimui – kad prezidentas trukdė Kongresui tirti jo veiksmus dėl Ukrainos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS