JAV Atstovų Rūmų pirmininku perrinktas J. Boehneris | Diena.lt

JAV ATSTOVŲ RŪMŲ PIRMININKU PERRINKTAS J. BOEHNERIS

  • 0

Respublikonas Johnas Boehneris (Džonas Beineris) antradienį buvo perrinktas ir iš naujo prisaikdintas JAV Atstovų Rūmų pirmininku, atlaikęs netikėtai stiprias daugiau negu 20 konservatorių pastangas jį nuversti.

J.Boehneris buvo perrinktas 216 iš 408 balsų – kaip ir tikėtasi, įveikęs demokratų lyderę ir buvusią Atstovų Rūmų pirmininkę Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi), kuri surinko 164 balsus.

Bet 25 respublikonai, tarp jų ultrakonservatyvūs įstatymų leidėjai – Timas Huelskampas (Timas Hjulskampas), aktyvus kovotojas su neteisėta imigracija Steve'as Kingas (Stivas Kingas) ir Thomas Massie (Tomas Meisis) – balsavo prieš J.Boehnerį, palaikydami kitus kandidatus į pirmininko postą.

Atstovų Rūmai turi 435 narius, bet keli iš jų antradienio posėdyje nedalyvavo, nes buvo išvykę į buvusio Niujorko valstijos gubernatoriaus Mario Cuomo (Marijaus Kuomo) laidotuves.

Nors maištininkų pastangos nebuvo sėkmingos, jos žymi potencialias kliūtis, su kuriomis J.Boehneris gali susidurti artėjant 2016 metų prezidento rinkimams, siekdamas įtikinti amerikiečius, kad respublikonai yra vieningi ir norintys užtikrinti atsakingą valdymą.

J.Boehneris, perrinktas trečiai kadencijai Atstovų Rūmų vadovo poste, sakė įstatymų leidėjams, kad jiems atsiveria galimybė išeiti iš Vašingtono veiksmus pančiojančio politinio susipriešinimo.

„Pradėsime šį žygį ant bendro pagrindo, – sakė 65 metų politikas iš Ohajo. – Ne, tai nebus daroma tvarkingai. Idėjų kova niekada nesiliauja – ir neturėtų liautis. Tai sunkus darbas – ir taip turėtų būti, stengiantis išsaugoti dalykus, kuriuos laikome brangiais.“

J.Boehneris pradėjo 2015 metų sesiją, paskyręs penktadieniui balsavimą dėl respublikonų pasiūlymo pritarti naftotiekio „Keystone XL“ statybai. Tuo vamzdynu, kurio statybai priešinasi žalieji, planuojama pumpuoti naftą iš Kanados į perdirbimo įmones JAV Meksikos įlankos pakrantėje.

Tas balsavimas žymės ankstyvą naujos sudėties JAV Kongreso priešpriešą su prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama), nes Baltieji rūmai sako, kad jis tikriausiai vetuos „Keystone XL“ projektą, jeigu jis bus pateiktas tvirtinti šalies vadovui.

Respublikonai, dabar kontroliuojantys abejus Kongreso rūmus, tikriausiai priims teisės aktą dėl kontraversiško projekto.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS