JAV Aukščiausiasis Teismas priėmė sprendimą dėl D. Trumpo neliečiamybės | Diena.lt

JAV AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS PRIĖMĖ SPRENDIMĄ DĖL D. TRUMPO NELIEČIAMYBĖS

  • 5

JAV Aukščiausiasis Teismas pirmadienį nusprendė, kad Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kaip buvęs prezidentas, turi tam tikrą neliečiamybę nuo baudžiamojo persekiojimo.

Šis sprendimas, priimtas 6 balsais prieš 3, gali atidėti jo teismo procesą dėl sąmokslo siekiant panaikinti 2020-ųjų JAV prezidento rinkimų rezultatus.

Nuosprendis paskelbtas likus keturiems mėnesiams iki lapkričio rinkimų, kuriuose respublikonų kandidatas D. Trumpas varžysis su demokratu Joe Bidenu (Džo Baidenu).

Ši istorinė byla buvo paskutinė, nagrinėta per dabartinę teismo kadenciją, ir ji turi toli siekiančių pasekmių vykdomosios valdžios galioms ir varžyboms dėl Baltųjų rūmų.

Verslo magnatas pirmadienį pasidžiaugė, jo žodžiais, didele pergale demokratijai.

„Didelė pergalė mūsų konstitucijai ir demokratijai. Didžiuojuosi, kad esu amerikietis!“ –  parašė D. Trumpas savo socialinėje platformoje „Truth Social“.

Savo ruožtu J. Bideno rinkiminės kampanijos komanda užsipuolė milijardierių.

„Pralaimėjęs 2020-ųjų rinkimus Donaldas Trumpas supyko ir paskatino minią panaikinti rezultatus, – teigė J. Bideno komanda. – Jis mano, kad yra aukščiau įstatymo, ir yra pasirengęs padaryti bet ką, kad įgytų ir išlaikytų valdžią sau.“

Konservatyvių pažiūrų Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas) pritarė daugumos nuomonei ir teigė, kad prezidentas nėra aukščiau įstatymo, tačiau turi absoliutų imunitetą nuo baudžiamojo persekiojimo už oficialius veiksmus, atliktus einant pareigas.

„Todėl prezidentas negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn už naudojimąsi savo pagrindiniais konstituciniais įgaliojimais ir turi teisę bent jau į numanomą neliečiamybę nuo baudžiamojo persekiojimo už visus savo oficialius veiksmus“, – sakė J. Robertsas.

„Kalbant apie neoficialius prezidento veiksmus, imuniteto nėra“, – pridūrė Teismo pirmininkas ir grąžino bylą žemesnės instancijos teismui, kad šis nustatytų, kuris iš buvusiam prezidentui pateiktų kaltinimų yra susijęs su oficialiais ar neoficialiais veiksmais.

Po priimto sprendimo JAV apygardos teismas, kaip tikimasi, rengs ilgus parengiamuosius posėdžius, todėl labai mažai tikėtina, kad byla bus išnagrinėta iki lapkritį vyksiančių rinkimų.

D. Trumpui pareikšti kaltinimai dėl sąmokslo apgauti amerikiečius ir bandymo 2021 metų sausio 6 dieną sutrukdyti Kongreso posėdį, skirtą patvirtinti J. Bideno pergalę.

Jis taip pat kaltinamas sąmokslu bandant atimti iš amerikiečių teisę balsuoti ir siekiant, kad jų balsai nebūtų įskaityti.

Trys liberalūs teisėjai sprendimui nepritarė, o teisėja Sonia Sotomayor (Sonia Sotomajor) pareiškė, kad tai daro „baimindamasi dėl mūsų demokratijos“.

„Niekada mūsų Respublikos istorijoje prezidentas neturėjo pagrindo manyti, kad jis bus apsaugotas nuo baudžiamojo persekiojimo, jei pasinaudodamas savo galiomis pažeis baudžiamąją teisę“, – teigė S. Sotomayor.

„Dabar prezidentas, naudodamasis visais oficialiais įgaliojimais, yra viršesnis už įstatymą, – tęsė ji. – Įsako karinio jūrų laivyno „Seal Team 6“ komandai nužudyti politinį varžovą? Neliečiamas. Organizuoja karinį perversmą, kad išlaikytų valdžią? Neliečiamas. Priima kyšį mainais į malonę? Neliečiamas. Neliečiamas, neliečiamas, neliečiamas.“

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

gerai

gal jau /ledai/ pajudejo ir stipriu /potvyniu/ nuplaus visus purvus =0

skaitytojas

Nuale kaip cia iseitu ,,dirbtinis intelektas zino ,,kad ale LENINAS sake mokytis ir dar karta mokytis ..o gal jau mes cia esm visi persekiojami uz kazka reiksmingo parastese , kad tik ruskiu nepykinti ,,dejau an tu ruskiu isgamu , kurie niekuo kaltus zmonis naikinti uzsimane ,,

skaitytojas

Nu kaip saka ,,,o jai rinkimus laimes antrasis sautuvas skirts Kenedziui ,,tai kaip tada ...o is viso ar tas antrasis ginklas nera rusijoje , ir laukia kol Putinukas bus tinkamoje pozicijoje ???sakysit kas per beprotis cia s rasineje ,,ogi dauneliai skaitykit istorija ir tarp eiluciu , o ne tik ka jum gruda per politines pamokas zinesklaida ,,, ale gi sake mokytis ir dar karta mokytis ,....???
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS