JAV aukščiausiasis teismas priėmė sprendimą – leis vykdyti mirties bausmę naudojant azotą | Diena.lt

JAV AUKŠČIAUSIASIS TEISMAS PRIĖMĖ SPRENDIMĄ – LEIS VYKDYTI MIRTIES BAUSMĘ NAUDOJANT AZOTĄ

JAV aukščiausiasis teismas trečiadienį priėmė sprendimą leisti Alabamos valstijoje įvykdyti egzekuciją naudojant azotą.

Kennetho Eugene‘o Smitho, myriop už užsakomąją žmogžudystę nuteisto 1988 m., apeliaciją, kurioje jis prašė egzekuciją atšaukti, atmetė ir JAV aukščiausiasis teismas, ir 11-asis JAV apeliacinis apylinkės teismas.

Ketvirtadienį vakare 58 metų vyriškiui turėtų būti įvykdyta mirties bausmė vadinamojo uždusinimo azotu būdu.

Naudojant šį egzekucijos metodą, K. Smithas per kaukę įkvėps azoto ir uždus. Mirties bausmė tokiu būdu JAV ligi šiol dar nė karto nebuvo atlikta.

K. Smitho advokatai teigė, jog nuteistasis taptų naujojo egzekucijos metodo bandomuoju triušiu.

Tačiau apeliacinis teismas šias abejones atmetė, sakydamas, kad K. Smithas nesugebėjo įrodyti, jog naujoviškas egzekucijos naudojant azotą metodas prilygsta „žiauriai ir neįprastai“ bausmei, teigiama teismo nutartyje.

Prieš tai panašų prašymą atmetė ir aukščiausiasis teismas, nenurodydamas tokio sprendimo priežasčių.

Jungtinių Tautų ir organizacijos „Amnesty International“ žmogaus teisių ekspertai perspėjo dėl galimai žiaurios mirties, teigdami, jog nėra mokslinių įrodymų, kad įkvėpęs gryno azoto žmogus nepatiria didelės kančios.

K. Smithui mirties bausmė suleidžiant mirtiną injekciją turėjo būti įvykdyta 2022 m. Tačiau tuomet kalėjimo darbuotojai nesugebėjo į jo veną įstatyti lašelinės. Keletą valandų pragulėjęs pririštas prie mirtininkų stalo, jis galiausiai buvo palydėtas atgal į kamerą.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS