JAV ekonomistė įkalė pleištą tarp ES viršūnių | Diena.lt

JAV EKONOMISTĖ ĮKALĖ PLEIŠTĄ TARP ES VIRŠŪNIŲ

Amerikietės Fionos Scott-Morton paskyrimas Europos Komisijos (EK) vyriausiąja ekonomiste antimonopolinių ES reguliavimų departamente sukėlė protesto bangą: įspūdinga karjera neatperka fakto, kad moters pasas – amerikietiškas.

Prestižinis kraitis

F. Scott-Morton apibūdinama kaip viena iš savo srities geriausių pasaulio ekonomistų, ji turi puikių akademinės veiklos ir valstybės tarnybos įvertinimų. Tačiau F. Scott-Morton paskyrimas EK vyriausiąja konkurencijos srities ekonomiste sukėlė nemenką protesto bangą.

F. Scott-Morton pastaruoju metu buvo Jeilio universiteto profesorė ir, nors viso pasaulio akimis, tai yra prestižinės pareigos, toks ekonomistės kraitis, kai kurių ES galvų vertinimu, neatperka jos paso įrašo: F. Scott-Morton yra JAV pilietė ir pirmoji ne ES pilietė, esanti taip arti tokių aukštų pareigų EK.

Ji taip pat yra buvusi JAV Teisingumo departamento vyriausioji antimonopolinių santykių ekonomistė, dirbo tokiose technologijų pasaulio milžinėse kaip „Microsoft“ ir „Amazon“. Tiesa, F. Scott-Morton yra sulaukusi kritikos dėl savo ryšių su tokiomis kompanijomis ir atsakingų pareigų valstybės struktūrose, tačiau ji visada tikino, kad neskaidrių sąsajų ar interesų konfliktų kritikai čia neras.

Iš tiesų, kai ji dirbo JAV Teisingumo departamente, agentūra, kuriai tuo metu atstovavo, blokavo įvairius sandorius, įskaitant AT&T ir „T-Mobile“ telekomunikacijų milžinių susiejimą. F. Scott Morton anuomet privertė AT&T sumokėti nemenką 3 mlrd. dolerių pertraukos mokestį.

Penkių komisarų laiškas

Dabar už konkurencijos reguliavimą ES atsakinga EK narė Margrethe Vestager ir EK pirmininkė Ursula von der Leyen šią moterį išrinko kita vyriausiąja ekonomiste ES Antimonopolinių reguliavimų departamente.

Kad F. Scott-Morton galėtų būti paskirta į šį postą, Komisija turėjo nukrypti nuo teisinio reikalavimo, kad tik ES piliečiai gali būti samdomi užimti tokias jautrias pozicijas.

Norint suprasti, kodėl šis atvejis toks svarbus, reikėtų pažvelgti šiek tiek atgal. Konkurencijos departamentas yra galingiausias visoje EK: jis gali blokuoti įvairius verslo susijungimus, kontroliuoti ir uždrausti vyriausybių teikiamas subsidijas, įgyvendinti naujas taisykles, skirtas tokioms didelėms technologijų įmonėms, kaip jau minėtos „Microsoft“ ar „Amazon“, kurių veikloje F. Scott Morton turi patirties.

Nors pats šio EK departamento vyriausiasis ekonomistas nepriima išvardytų sprendimų, jis turi daug įtakos pakreipiant antimonopolinės politikos puolimo kampą. Šioje pozicijoje esantis asmuo taip pat turi prieigą prie jautrios ir konfidencialios informacijos, kuri susijusi su ES atliekamais tyrimais įvairiose kompanijose.

Penki EK nariai išsiuntė laišką U. von der Leyen, prašydami persvarstyti numatytą F. Scott-Morton paskyrimą. Laiške kartu raginama surengti atviras diskusijas prieš imantis tolesnių veiksmų. Jame pabrėžiama, kad tol, kol diskusijos nevyksta, paskyrimas neturėtų įvykti.

Laišką pasirašė ES užsienio reikalų vadovas Josepas Borrellis, už ES vidaus rinką atsakingas eurokomisaras Thierry Bretonas, ES sanglaudos politikos vadovė Elisa Ferreira, ES ekonomikos galva Paolo Gentiloni ir už bloko darbo ir socialinės teisės reikalus atsakingas Nicolas Schmitas.

F. Scott Morton paskyrimo skandalas gali pakenkti M. Vestager galimybėms užimti aukščiausią postą Europos investicijų banke, dėl kurio jos netgi buvo paprašyta dar iki pasibaigiant kadencijai palikti darbą EK.

Didesnis užnugaris?

Pasak „Politico“ leidinio, įdomu tai, kad keletas aukšto rango pareigūnų iš kitų EK narių kabinetų, kurie nepasirašė minimo laiško, vis dėlto pritaria šiai iniciatyvai, vadinasi, šiandien gali būti surinkta ir daugiau nei penki balsai, raginantys Komisijos pirmininkę sustabdyti ažiotažą sukėlusį paskyrimą.

Savaitės pradžioje už biudžetą ir žmogiškuosius išteklius atsakingas Komisijos narys Johannesas Hahnas per spaudos konferenciją sakė, kad M. Vestager departamento prašymas nukrypti nuo ES pilietybės reikalavimo buvo gana neįprastas, bet teisiškai įmanomas. Jis pridūrė: „Neslepiu, kad su savo kabineto vadovu (…) atkreipėme dėmesį į tai, kad tai gali būti opi problema, bet, žinoma, tai yra atitinkamo direktorato prerogatyva nustatyti, kokie yra poreikiai.“

Kito kabineto pareigūnas taip pat suabejojo, ar išmintinga sukurti precedentą atsisakant taisyklės, kad į tokias jautrias pareigas gali būti skiriami tik ES piliečiai. Minimas pareigūnas kėlė klausimą: o jeigu kitą kartą kandidatas būtų rusas ar kinas?

Diskusijos kilo, kai M. Vestager antradienį buvo paprašyta pagrįsti savo sprendimą Europos Parlamente (EP). Komisijos narė tvirtino, kad nuo kovo mėnesio, kai Briuselis paskelbė darbo skelbimą, buvo žinoma, jog EK nusprendė atsisakyti ES pilietybės taisyklės, kad galėtų rinktis iš geriausių kandidatų.

Beje, su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs šaltinis teigė, kad į Komisiją kreipėsi tik vienuolika kandidatų ir nė vieno patirtis neprilygo F. Scott-Morton kompetencijoms. M. Vestager šią savaitę EP taip pat pabrėžė, kad ankstesnė šios ekonomistės praktika didžiosiose technologijų kompanijose turėtų būti vertinama kaip turtas.

Prabilo ir E. Macronas

Į diskusiją įsitraukė ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas. „Būčiau visiškai atviras tokiai konfigūracijai, jei amerikiečiai pasamdytų Europos tyrėją, kuris būtų Baltųjų rūmų sprendimų priėmimo centre, arba jei kinai darytų tą patį. Tačiau matau, kad pagal įstatymus jiems draudžiama tai daryti“, – sakė jis.

E. Macronas klausė Briuselio viršūnių, ar Europoje tikrai nėra šiam darbui tinkamų ekonomistų. „Jei brėžiame tokią išvadą, tai kelia didelį nerimą ir turėsime daug investuoti į akademinę bendruomenę ir ekonomikos tyrimus. Taigi laukiu atsakymų iš Komisijos“, – pareiškė jis.

Konkurencijos politika iš tikrųjų yra viena iš sričių, kurioje Vašingtonas vejasi Briuselį po dešimtmečius trukusios laisvosios politikos, dėl kurios didelės JAV įmonės šiandien dominuoja viso pasaulio rinkose.

JAV prezidento Joe Bideno administracija siekia daug griežtesnio antimonopolinių taisyklių vykdymo, Europa taip pat svarsto apie verslo gigantų išskaidymą. Tačiau ši ekonomistė dirbo buvusio Amerikos lyderio Baracko Obamos administracijoje ir, kaip teigiama, tuo metu priešinosi didžiųjų technologijų įmonių išskaidymui. Remiantis neseniai paviešintame įspėjamajame pilietinės visuomenės grupių laiške išdėstyta nuomone, F. Scott-Morton požiūris į konkurencijos politikos įgyvendinimą jau yra pasenęs.

(Ne)atsargūs ryšiai

EK pareigūnai teigė, kad kilęs pasipiktinimas buvo susijęs ne tik su pačiomis pareigomis. Iš tiesų, „Politico“ pirmą kartą apie M. Vestager svarstymus dėl F. Scott-Morton kandidatūros pranešė dar balandį.

Tačiau penki EK nariai ir Prancūzijos vyriausybė kampaniją prieš šį paskyrimą pradėjo tik dabar. Nepriklausomai nuo to, ar būtent šiuo metu visa tai vyksta turint tam tikrų tikslų, ar tai tik atsitiktinumas, yra manančių, kad šis atvejis pakenks M. Vestager galimybėms užimti aukščiausią postą Europos investicijų banke, dėl kurio jos netgi buvo paprašyta dar iki pasibaigiant kadencijai palikti darbą Komisijoje.

Briuselio kuluaruose minimi ir U. von der Leyen ir jos kabineto vadovo Bjoerno Seiberto glaudūs ryšiai su Vašingtonu, kurie ES buvo labai svarbūs koordinuojant sankcijas Rusijai, veiksmus dėl Kinijos ir siekiant sušvelninti kylantį prekybos ir sąžiningos konkurencijos karą dėl Amerikos subsidijų savo pramonei.

Kilęs pasipiktinimas dėl F. Scott-Morton paskyrimo kartu yra ir perspėjimas pačiai U. von der Leyen nepersistengti dėl jaukių santykių su Vašingtonu atmosferos kūrimo.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Q10

Ją paskyrė dėl dviejų priežasčių. Pirma, kovojant su monopolijomis ar jų schemomis ES viduje, ji neturės tautinių sentimentų. Vadinasi, nerems prancūzų ar vokiečių, ar kitos šalies interesų. Panašiai, kaip kalėjime, didelius nusikaltėlius sodina į kitą miestą, kur nėra pažįstamų. Antra, kai ES vėl duos baudų amerikos kompanijoms už monopolinius pažeidimus, galės pasakyti, "tai va, juk jūsų pačių žmogus taip nusprendė". Bet yra ir trečia, ji gali padėti proteguoti amerikos kompanijų monopoline veiklą Europoje. Reikia duoti jai laiko ir pamatysime, į kurią pusę ji stumia vežimą.

cha ..ji tokia pat Jankiu ekonomikos propesore

kaip ir zemakelnis Ozys muzikos propesoras --visus siuos uzslaptintus snipus bruka y tokias vietas apdaline profesoriu , docentu , akademiku regalijomis --visos pasaulio spec tarnybos ..amerikonai nutare sunaikint ES ir j a sunaikins paverte visiskais vasalais , tam ir buvo ES per labai trumpa laika prifarsiruota islamistu , arabu , afrikieciu ir visu rusiu iskrypeliu [ pries tai susodinus y auksciausius ES valstybes ir teisesaugos postus CZV ir Pentagono snipus ,apmokamus is Soroso Svabo ,Geitso fondu ..beje lietuvoj lygiai tas pats ... berods ,, Respublika,, buvo isspausdinus sarasus lietuvos politiku ,kurie gauna is Soroso finansavima

kai yra

liurbiu,tai ir tampi protinga,pliurpdama .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS