JAV evakuos tūkstančius su jos kariais bendradarbiavusių afganų | Diena.lt

JAV EVAKUOS TŪKSTANČIUS SU JOS KARIAIS BENDRADARBIAVUSIŲ AFGANŲ

Jungtinės Valstijos evakuos tūkstančius afganų vertėjų ir kitų asmenų, padėjusių amerikiečių pajėgoms Afganistane, trečiadienį pranešė vienas aukšto rango Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos pareigūnas.

Jų evakuacija prasidės liepos pabaigoje, nurodė jis, pageidavęs likti anonimu.

„Prezidento Bideno nurodymu JAV pradeda operaciją „Allies Refuge“ („Sąjungininkų prieglobstis“), siekdamos paremti perkėlimo skrydžius suinteresuotų ir reikalavimus atitinkančių Afganistano piliečių ir jų šeimų, parėmusių JAV ir mūsų partnerius Afganistane“ ir oficialiai paprašiusių išvykti, sakoma pareiškime.

To pareigūno teigimu, į skrydžius iš Afganistano pirmiausia galės pretenduoti specialios imigrantų vizos prašytojai, kurie jau yra pradėję procedūrą dėl leidimo gyventi JAV.

Daugelis vertėjų, kurie per pastaruosius du dešimtmečius dirbo su JAV ir NATO pajėgomis, baiminasi Talibano keršto, po JAV kariuomenės pasitraukimo, kurį planuojama užbaigti iki rugpjūčio pabaigos, talibams siekiant perimti vyriausybės Kabule kontrolę.

J. Bidenas sulaukė abiejų partijų įstatymų leidėjų spaudimo parengti planą, kaip padėti evakuoti amerikiečių pajėgų pagalbininkus artėjant JAV karių išvedimo iš Afganistano terminui.

Baltieji rūmai praėjusį mėnesį pradėjo informuoti kongresmenus apie savo planus šiuo klausimu.

Evakuacijos planai gali paveikti dešimtis tūkstančių afganų. Keli tūkstančiai su JAV dirbusių afganų ir jų šeimos nariai jau yra pateikę specialios imigrantų vizos prašymus.

J. Bideno administracija taip pat stengiasi surasti trečiąją šalį ar JAV teritoriją, kuri galėtų priimti afganistaniečius, kol bus tvarkomi jų prašymai išduoti vizą.

Administracija svarsto galimybę tuos žmones skraidinti ne kariniais orlaiviais, o Valstybės departamento nuomojamais komerciniais lėktuvais, sakė kitas administracijos pareigūnas, taip pat kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Tačiau jei kažkuriuo metu Valstybės departamentas paprašys karinių lėktuvų, JAV kariuomenė būtų pasirengusi padėti, sakė tas pareigūnas.

Talibanas praėjusį mėnesį pareiškė, kad afganams, anksčiau dirbusiems su šalyje dislokuotomis užsienio pajėgomis, nereikia nerimauti dėl savo saugumo, kai jos paliks Afganistaną, tačiau su sąlyga, kad jie „atgailaus“.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Anonimas

Ir sukiš visus Lietuvon..

panašus kiekis konservų k e l e k l u p č i a u j a JANKIAMS

tad reikėtų n u m a t y t i , kur juos IŠTREMTI-pasikeitus politinei situacijai

Anonimas

Pamanyk kiek tų vertėjų. Beveik kaip pas mus buvo stribų...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS