JAV generalinis chirurgas pripažino ginkluotą smurtą visuomenės sveikatos krize | Diena.lt

JAV GENERALINIS CHIRURGAS PRIPAŽINO GINKLUOTĄ SMURTĄ VISUOMENĖS SVEIKATOS KRIZE

JAV generalinis chirurgas antradienį paskelbė svarbią patariamojo pobūdžio publikaciją, kurioje pripažino ginkluotą smurtą visuomenės sveikatos krize ir paragino vykdyti plataus masto šaunamųjų ginklų kontrolę.

Ši Viveko Murthy, kurį nominavo prezidentas Joe Bidenas, publikacija yra pirma tokio tipo ataskaita apie ginkluotą smurtą, kurią paskelbė kuris nors generalinis chirurgas. Šias pareigas einančio asmens įgaliojimai yra riboti, tačiau jis atlieka svarbų vaidmenį sveikatos priežiūros klausimais.

Panaši ataskaita apie tabaką praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje buvo svarbus pirmasis žingsnis siekiant pakeisti supratimą apie šios medžiagos keliamą pavojų. Galiausiai buvo priimti nauji reglamentai, negana to, smarkiai sumažėjo vartojimas.

„Ginkluotas smurtas yra neatidėliotina visuomenės sveikatos krizė, dėl kurios žuvo žmonės, o per daug amerikiečių patyrė nesuvokiamą skausmą ir didžiulį sielvartą“, – sakė V. Murthy.

„Mes neturime ir toliau eiti šiuo keliu ir neturime versti savo vaikų patirti Amerikoje besitęsiantį ginkluoto smurto siaubą“, – dėstė jis.

Ataskaitoje remiamasi vyriausybės ir kitokiais duomenimis, kurie rodo, kad JAV smarkiai išsiskiria kalbant apie nuo ginklų nukentėjusius žmones, ypač vaikus. Anot ataskaitos, pastaraisiais metais šaunamieji ginklai tapo pagrindine 1-19 metų amžiaus amerikiečių mirties priežastimi.

Tačiau įtakinga ginklų teisių gynimo organizacija NRA greitai sukritikavo naująją publikaciją kaip „J. Bideno administracijos karo su įstatymų besilaikančiais ginklų savininkais“ apraišką.

„Amerika turi nusikalstamumo problemą, kurią sukelia nusikaltėliai“, – tinkle „X“ pareiškė NRA lobistų atšakos vadovas Randy‘is Kozuchas.

48 000 žuvusiųjų per metus

Generalinio chirurgo ataskaitoje nurodoma, kad 2022 m. nuo šaunamųjų ginklų mirė daugiau nei 48 000 žmonių. Neproporcingai paveikti juodaodžiai amerikiečiai ir vyrai.

Joje priduriama, kad 2012-2022 m. savižudybių padaugėjo 20,1 proc., kurios sudarė daugiau nei pusę visų su ginklais susijusių mirčių.

„Tam, kad būtų galima pakeisti su ginkluotu smurtu susijusią padėtį prireiks kolektyvinio mūsų tautos įsipareigojimo“, – pareiškė V. Murthy ir paragino investuoti į tyrimus, švietimo programas, paramą psichinės sveikatos srityje ir griežtesnę ginklų pirkimo kontrolę.

Ataskaitoje taip pat raginama įpareigoti užtikrinti saugų ginklų laikymą, vykdyti universalius asmens patikrinimus ir uždrausti puolamuosius ginklus.

J. Bidenas ir ginklų kontrolės aktyvistai jau anksčiau yra paraginę imtis panašių veiksmų, kadangi JAV dažnai vyksta masinės šaudynės, kurios, be kita ko, rengiamos mokyklose. Tačiau reformas jau kelis dešimtmečius stabdo šaunamųjų ginklų lobistų ir Respublikonų partijai priklausančių įstatymų leidėjų reiškiamas pasipriešinimas.

Vykdomosios valdžios veiksmai ir valstijų iniciatyvos, skirtos pažaboti mirčių nuo šaunamųjų ginklų skaičių, teismuose buvo užsipultos kaip konstitucinės teisės turėti šaunamąjį ginklą pažeidimas.

„Daugybė žmonių, su kuriais kalbėjausi visoje šalyje, nerimauja, kad tai gali būti neišsprendžiama problema, jog nėra būdų ją išspręsti – tai netiesa“, – transliuotojui CNN sakė V. Murthy.

„Viliuosi, kad su šia patariamąja publikacija galime perkelti ją iš politikos srities į visuomenės sveikatos sritį, kur jai ir vieta“, – pažymėjo jis.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

taip

jie jau atvyrai pasirinko velnio puse ir tuom giriasi bet tai ju visu saikos P pasispardymas =0

SUSIJUSIOS NAUJIENOS