JAV generalinis prokuroras pavedė tirti galimą sukčiavimą per rinkimus | Diena.lt

JAV GENERALINIS PROKURORAS PAVEDĖ TIRTI GALIMĄ SUKČIAVIMĄ PER RINKIMUS

JAV generalinis prokuroras Williamas Barras pirmadienį suteikė federaliniams prokurorams bendrąjį leidimą atlikti tyrimus dėl balsavimo pažeidimų, prezidentui Donaldui Trumpui tvirtinant, kad jis dėl sukčiavimo pralaimėjo valstybės vadovo rinkimus.

Uolus D. Trumpo gynėjas W. Barras pabrėžė, kad jo laiškas JAV federaliniams prokurorams nereiškia, jog Teisingumo departamentas jau turi konkrečių įrodymų dėl sukčiavimo atvejų per rinkimus, kuriuos laimėjo demokratas Joe Bidenas.   

Tačiau jis atleido federalinius prokurorus nuo buvusių suvaržymų vykdyti tokius tyrimus, respublikonų prezidentui nesiliaujant kalbėti apie neteisėtą balsavimą ir neteisėtą balsų skaičiavimą keliose valstijose. Visgi D. Trumpas iki šiol nepateikė jokių įrodymų savo kaltinimams pagrįsti. 

„Kadangi balsavimas mūsų rinkimuose jau baigėsi, suteikiu jums leidimą prieš rinkimų rezultatų patvirtinimą jūsų jurisdikcijai priklausančioje teritorijoje ištirti rimtus įtarimus dėl balsavimo ir balsų skaičiavimo pažeidimų“, – rašoma W. Barro laiške.  

„Tokie tyrimai ir peržiūrėjimai gali būti atliekami, jeigu esama aiškių ir galimai patikimų faktų apie pažeidimus, kurie, jei būtų patvirtinti, galėtų potencialiai paveikti federalinių rinkimų atskiroje valstijoje rezultatus“, – rašo generalinis prokuroras. 

Tyrimai dėl sukčiavimo per rinkimus paprastai priskiriami valstijų kompetencijai. Kiekviena valstijų nustato savo rinkimų taisykles ir kontroliuoja jų laikymąsi. 

Teisingumo departamentas laikėsi politikos vengti bet kokio kišimosi federaliniu lygiu, kol patvirtinami rezultatai ir baigiamas balsų perskaičiavimas.

Tačiau W. Barras savo laiške prokurorams rašo, kad „praktika niekada nebuvo griežtai apibrėžta“. Jis pabrėžė, kad jei prokurorai turi informacijos, galinčios pakeisti praėjusį antradienį įvykusių rinkimų rezultatus, ją būtina ištirti.   

„Rimtus įtarimus būtina kruopščiai ištirti, tačiau nepatikimi, spekuliatyvūs, išgalvoti ar sunkiai įtikimi pareiškimai neturėtų tapti pagrindu inicijuoti federalinius tyrimus“, – rašo W. Barras.  

JAV žiniasklaida pranešė, kad po šio generalinio prokuroro nurodymo atsistatydino Teisingumo departamento Rinkimų nusikaltimų tyrimo skyriaus, prižiūrinčio tyrimus dėl sukčiavimo per rinkimus, vadovas Richardas Pilgeris.

Anot pranešimų, R. Pilgeris įteikė atsistatydinimo pareiškimą praėjus kelioms valandoms po W. Barro nurodymo.

„Susipažinęs su nauja politika ir jos padariniais... Apgailestaudamas turiu atsistatydinti iš savo pareigų“, – rašė R. Pilgeris elektroniniame laiške kolegoms.

W. Barras šį nurodymą davė D. Trumpui bandant užginčyti nedidele persvara J. Bideno iškovotas pergales keliose svarbiose valstijose – Nevadoje, Pensilvanijoje, Džordžijoje ir Arizonoje. Šios pergalės užtikrino J. Bidenui, ėjusiam viceprezidento pareigas Baracko Obamos administracijoje, pakankamai Rinkikų kolegijos narių balsų galutinei pergalei pasiekti. 

D. Trumpo rinkimų štabas ir Respublikonų partija jau pateikė ar ruošiasi pateikti teismams skundus keliose valstijose, vildamiesi, kad balsų anuliavimas ir perskaičiavimas pakeis rinkimų baigtį.  

Tačiau kol kas jų pastangos nedavė jokių rezultatų, o valstijų pareigūnai reikalauja jų pateikti konkrečių įrodymų savo kaltinimams pagrįsti.  

Buvo pranešta, kad D. Trumpas dar kelios savaitės iki rinkimų spaudė W. Barrą įsikišti. 

Tačiau kelias pastarąsias savaites generalinis prokuroras buvo dingęs iš viešumos ir pasirodė tik pirmadienį, kai susitiko su Senato daugumos lyderiu Mitchu McConnellu.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Skaitytojas

Koks dar sukčiavimas??? Tai yra jau paranoja!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS