JAV ir Baltarusija po 10 metų pertraukos sugrąžins savo ambasadorius į sostines | Diena.lt

JAV IR BALTARUSIJA PO 10 METŲ PERTRAUKOS SUGRĄŽINS SAVO AMBASADORIUS Į SOSTINES

Jungtinės Valstijos ir Baltarusija ruošiasi po dešimties metų pertraukos sugrąžinti ambasadorius į viena kitos sostines, antradienį sakė JAV aukšto rango diplomatas.

JAV valstybės sekretoriaus pavaduotojas politiniams klausimams Davidas Hale'as (Deividas Heilas) susitiko su Baltarusijos prezidentu Aleksandru Lukašenka, Vašingtonui siekiant pagerinti santykius su izoliuotu režimu Minske.

Po to susitikimo JAV ambasados paskelbtame pranešime cituojamas D. Hale'as sakė, kad Minsko ir Vašingtono santykiuose vyksta „istorinis momentas“.

„Man garbė paskelbti, kad esame pasirengę apsikeisti ambasadoriais [žengdami] tolesnį žingsnį normalizuojant mūsų santykius“, – sakė jis.

D. Hale'as nenurodė, kada ambasadoriai, 2008 metais kilus ginčui dėl sankcijų išvykę iš abiejų sostinių, gali grįžti.

Vašingtonas 2016 metais sušvelnino sankcijas Baltarusijai.

D. Hale'as sakė, kad jei Minskas pademonstruos daugiau pažangos per artėjančius parlamento ir prezidento rinkimus, „galėsime diskutuoti dėl tolesnio sankcijų švelninimo“.

Baltarusijoje vėliau šiemet vyks parlamento rinkimai, o kitąmet bus renkamas prezidentas.

Baltarusijai, dažnai pavadinamai „paskutine Europos diktatūra“, Vakarai taiko sankcijas dėl prastos žmogaus teisių būklės ir sąžiningų rinkimų nebuvimo.

D. Hale'as taip pat pabrėžė, kad Vašingtonas neprašo Baltarusijos „rinktis tarp Rytų ir Vakarų“, ir sakė, kad gerbia Minsko „norą formuoti savo kursą“.

65-erių A. Lukašenka yra svarbus Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkas, o Baltarusijos ir Vašingtono santykiai šyla Kremliui galimai darant spaudimą dėl glaudesnių Minsko ir Maskvos santykių.

„Naujas puslapis“ dvišaliuose santykiuose

Per derybas su D. Hale'u, A. Lukašenka taip pat sakė norintis gerinti santykius su Vašingtonu.

„Padarysime viską, kad mūsų santykiai vystytųsi“, – sakoma prezidentūros paskelbtuose komentaruose.

A. Lukašenka gyrė Vašingtono susidomėjimą Baltarusija ir užsiminė apie abiejų šalių bendrą pergalę prieš nacius per Antrąjį pasaulinį karą.

„Nenormalu, kai dvi šalys, kartu kovojusios su priešu, šiandien turi silpnus ryšius“, – pareiškė Baltarusijos prezidentas.

Praėjusį mėnesį Baltarusijoje lankėsi tuometinis JAV patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Johnas Boltonas (Džonas Boltonas). Per jo vizitą taip pat siekta gerinti Vašingtono ir Minsko santykius.

A. Lukašenka tada sakė, kad siekia atversti „naują puslapį“ dvišaliuose santykiuose su JAV.

Jau daug metų spėliojama, kad Rusija galvoja apie susivienijimą su Baltarusija, kuris galėtų suteikti rusų prezidentui V. Putinui galimybę apeiti savo šalies konstitucijos nustatytą kadencijų limitą.

A. Lukašenka – buvęs kolūkio pirmininkas, tapęs pirmuoju ir iki šiol valdančiu posovietinės Baltarusijos prezidentu – tokias spėliones dažnai neigia. Jis pritaria šiltesniems santykiams su Maskva, bet visiško susivienijimo idėją atmeta.

Maskva irgi neigia, kad svarstomas variantas sujungti dvi valstybes.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...,santykiu VYSTYMAS RODO,kad...,

vyksta TEIGIAMI PROCESAI PASAULYJE... TASKAS

SUSIJUSIOS NAUJIENOS