JAV ir JK išplėtė draudimą importuoti rusiškus metalus | Diena.lt

JAV IR JK IŠPLĖTĖ DRAUDIMĄ IMPORTUOTI RUSIŠKUS METALUS

  • 0

Jungtinės Valstijos ir Jungtinė Karalystė penktadienį ėmėsi bendrų veiksmų ir išplėtė rusiškų metalų importo draudimą, nusitaikydamos į svarbų Rusijos pajamų šaltinį po 2022-ųjų vasarį prasidėjusios invazijos į Ukrainą.

„Šiais naujais veiksmais uždraudžiamas Rusijos kilmės aliuminio, vario ir nikelio importas į Jungtines Valstijas“, – teigiama JAV Iždo departamento pranešime.

Taip pat apribojamas šių metalų naudojimas pasaulinėse metalų biržose ir nebiržinėje išvestinių finansinių priemonių prekyboje, remiantis ankstesniais JAV ir JK vyriausybių veiksmais.

„Mūsų nauji draudimai pagrindiniams metalams, koordinuojami kartu su mūsų partneriais Jungtinėje Karalystėje, ir toliau bus nukreipti prieš pajamas, kurias Rusija gali gauti, kad tęstų savo žiaurų karą prieš Ukrainą“, – sakoma JAV iždo sekretorės Janet Yellen (Džanet Jelen) pareiškime.

Šiais veiksmais būtų „sumažintos Rusijos pajamos, kartu apsaugant mūsų partnerius ir sąjungininkus nuo nepageidaujamo šalutinio poveikio“, pridūrė ji.

Pasak Iždo departamento, šis pranešimas reiškia, kad metalo biržoms, pavyzdžiui, Londono metalų biržai ir Čikagos prekių biržai, bus uždrausta priimti bet kokį naują Rusijoje pagamintą aliuminį, varį ir nikelį.

Mūsų nauji draudimai toliau bus nukreipti prieš pajamas, kurias Rusija gali gauti, kad tęstų savo žiaurų karą prieš Ukrainą.

„Sutrukdyti Putinui vykdyti neteisėtą karą Ukrainoje lengviau, kai veikiame kartu su savo sąjungininkais“, – pareiškime teigė JK iždo kancleris Jeremy Huntas (Džeremis Hantas).

„Mūsų ir JAV ryžtingi veiksmai, kuriais drauge uždraudėme rusiškų metalų prekybą dviejose didžiausiose biržose, neleis Kremliui skirti daugiau pinigų savo karo mašinai“, – pridūrė jis.

Metalai yra antra pagal dydį Rusijos eksporto žaliava po energijos, nors šio eksporto vertė sumažėjo nuo 25 mlrd. dolerių (23,4 mlrd. eurų) 2022 metais iki 15 mlrd. dolerių (14 mlrd. eurų) pernai, teigiama JK vyriausybės pranešime.

Gairės: JAV, ribojimai, metalo pramonė, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS