JAV ir Rusijai nepavyksta susitarti dėl branduolinių ginklų kontrolės | Diena.lt

JAV IR RUSIJAI NEPAVYKSTA SUSITARTI DĖL BRANDUOLINIŲ GINKLŲ KONTROLĖS

  • 2

Rusijai ir JAV ir toliau nepavyksta susitarti dėl branduolinių ginklų kontrolės. Rusija suinteresuota paskutiniąja didele nusiginklavimo sutartimi, tačiau ne bet kokia kaina, pareiškė užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas.

Po dar vieno derybų rato jis kalbėjo apie „intensyvias ir dalykiškas diskusijas“. „Tačiau prioritetai šiame etape labai skiriasi“, - pridūrė S. Riabkovas.

JAV sutiktų pratęsti po pusmečio baigsiančią galioti „New START“ sutartį, jei Rusija sutiktų riboti ir trumpojo nuotolio ginklų skaičių bei pagerinti abipusę ginkluotės atsargų kontrolę. „Reikės labai daug darbo, jei norime pasiekti pažangos, - sakė JAV specialusis pasiuntinys nusiginklavimo klausimais Marshallas Billingslea. – Reikia pažiūrėti, ar Maskvoje yra politinės valios sudaryti šį sandorį“.

JAV reikalauja, kad į naująją sutartį būtų įtraukta ir Kinija. Tačiau Pekinas tai jau atmetė. Rusija mano, kad turėtų būti įtrauktos ir Didžioji Britanija bei Prancūzija, kalbėjo S. Riabkovas. Kadangi „įvardytos šalys“ neparodė noro, Rusija ir JAV esą turėtų susikoncentruoti į dvišalius pokalbius.

Vasarį baigsianti galioti „New START“ sutartis yra paskutinysis likęs susitarimas dėl abiejų šalių branduolinių ginklų kontrolės. JAV ir Rusija kartu paėmus turi 90 proc. pasaulyje esamų branduolinių ginklų.

„New START“ įpareigoja šalis apriboti branduolinių raketų paleidimo įrenginių skaičių iki 800, o veikiančių branduolinių galvučių – iki 1 550. Jei sutartis nebus pratęsta arba jei nebus pasiektas naujas susitarimas, pirmą kartą per dešimtmečius nebus sutarties, ribojančios strateginių branduolinių ginklų atsargas.

Rasa Strimaitytė (ELTA)

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Anonimas

Turi branduolinį ginklą - esi saugus nuo JAV teroristų agresijos. Todėl kuo daugiau šalių jį turės - tuo geriau. Pažiūrėkit į Š. Korėją - ant jos visi Vakarai loja, o kepštelėti bijo...

nordland

branduoliniu ginklu atsargu kiekis, neliecia nei jav, nei rusijos, jos abi turi ju daugiau reikia, o tos salys, kurios augina atsargas, susitarime aplamai nedalyvauja.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS