JAV ir Saudo Arabija teigia, kad Sudano kariaujančios pusės pradės derybas | Diena.lt

JAV IR SAUDO ARABIJA TEIGIA, KAD SUDANO KARIAUJANČIOS PUSĖS PRADĖS DERYBAS

Jungtinių Valstijų ir Saudo Arabijos vyriausybės patvirtino, kad šeštadienį Džidoje prasidės tiesioginės derybos tarp kariaujančios Sudano kariuomenės ir greitojo palaikymo pajėgų (RSF), kovoms Sudano sostinėje nesiliaujant.

Bendrame JAV ir Saudo Arabijos pareiškime palankiai vertinama „parengiamųjų derybų pradžia“ ir raginama teikti nuolatinę pasaulinę paramą kovoms numalšinti.

„Saudo Arabijos Karalystė ir Jungtinės Valstijos ragina abi šalis atsižvelgti į Sudano tautos ir jos žmonių interesus ir aktyviai dalyvauti derybose dėl ugnies nutraukimo ir konflikto užbaigimo“, – sakoma pareiškime.

Šimtai žmonių žuvo per beveik tris savaites trukusius susirėmimus tarp pajėgų, susijusių su faktiniu Sudano vadovu Abdel Fattahu al Burhanu (Abdel Fatahu Burhanu), kuris vadovauja reguliariajai kariuomenei, ir jo buvusiu pavaduotoju Mohamedu Hamdanu Daglu, kuris vadovauja sukarintoms RSF pajėgoms.

Sudane vykstantis smurtas yra tragedija.

Nuo balandžio 15 dienos, kai prasidėjo susirėmimai, buvo ne kartą pasiekta paliaubos, tačiau nė vienerių iš jų nebuvo laikomasi.

Kariuomenė patvirtino, kad vėlai penktadienį išsiuntė pasiuntinius į Saudo Arabiją aptarti pratęsiamų paliaubų detalių su sukarintais priešininkais.

A. F. al Burhanas parėmė trečiadienį Pietų Sudano paskelbtas septynių dienų paliaubas, tačiau penktadienio pradžioje RSF pareiškė, kad trims dienoms pratęsia ankstesnes paliaubas, sudarytas tarpininkaujant JAV ir Saudo Arabijai.

JAV ir Saudo Arabijos pareiškime pažymima, kad prie šio savaitgalio derybų prisidėjo kitos šalys ir organizacijos, įskaitant Jungtinę Karalystę, Jungtinius Arabų Emyratus, Arabų Lygą, Afrikos Sąjungą ir kitas grupes.

Chartume liudininkai pranešė, kad penktadienį tęsėsi antskrydžiai ir sprogimai, be kita ko, netoli oro uosto.

Kovos vyko nepaisant JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) grasinimų taikyti sankcijas asmenims, atsakingiems už „grėsmę taikai, saugumui ir stabilumui Sudane“ ir „kenkimą pereinamajam demokratiniam laikotarpiui Sudane“.

Šiaurės Afrikos šalis ištisus dešimtmečius kentėjo nuo sankcijų valdant autokratui Omarui al Bashirui (Omarui Baširui), kuris 2019 metais buvo nušalintas per rūmų perversmą po masinių gatvės protestų.

„Sudane vykstantis smurtas yra tragedija ir Sudano žmonių aiškaus reikalavimo turėti civilinę vyriausybę ir pereiti prie demokratijos išdavystė. Tai turi baigtis“, – sakė J. Bidenas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS