JAV ir Talibanas perrašo projektą dėl amerikiečių pajėgų išvedimo | Diena.lt

JAV IR TALIBANAS PERRAŠO PROJEKTĄ DĖL AMERIKIEČIŲ PAJĖGŲ IŠVEDIMO

  • 0

Talibano ir JAV derybininkai prieš sekmadienį įvyksiančią viso Afganistano taikos konferenciją stengiasi perrašyti savo susitarimo projektą, kuriame turi būti numatytas Amerikos ir NATO karių išvedimas iš Afganistano bei Talibano garantijos kovoti su terorizmu.

Apie derybas informuoti pareigūnai, kurie neturėjo įgaliojimų apie jas kalbėti, neoficialiai sakė, kad trečiadienį derybos užtruko iki vėlumos, o ketvirtadienį turi būti pratęstos. Tai bus jau šešta tiesioginių derybų tarp sukilėlių ir JAV pasiuntinio Zalmay Khalilzado (Zalmajaus Chalilzado) diena.

Talibano politinio biuro Katare atstovas Suhailas Shaheenas (Suhailas Šahinas) naujienų agentūrai AP ketvirtadienį sakė, kad „derybos tęsiasi ir taip pat tęsis rytoj“. Jis pridūrė, kad padaryta tam tikra pažanga.

Anksčiau jis yra sakęs, kad susitarimo projektas perrašomas norint įtraukti sutartas išlygas. Ketvirtadienį jis pranešė, kad šalys išplėtė savo diskusiją, bet plačiau nekomentavo.

Iki šiol abi šalys nesutarė dėl pajėgų išvedimo grafiko. Jungtinės Valstijos siekė daugiau laiko.

Talibano pareigūnai, nesutikę skelbti savo pavardžių, anksčiau teigė, kad JAV nori laikotarpio iki pusantrų metų, nors prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šią savaitę televizijai „Fox News“ sakė, kad išvedimas jau tyliai prasidėjo ir kad pajėgos jau sumažintos iki 9 tūkst. karių.

Vėliau prezidento pareiškimui paprieštaravo JAV aukšto rango pareigūnas, sakęs, kad pajėgos Afganistane yra tokio paties dydžio – maždaug 14 tūkst. karių. Vis dėlto D. Trumpo pareiškimai patvirtina dažnai reiškiamą jo norą išeiti iš Afganistano ir užbaigti 18 metų trunkantį karą – ilgiausią per Amerikos istoriją.

D. Trumpo noras išvesti pajėgas iš Afganistano sustiprino Talibano, kuris iš esmės kontroliuoja pusę Afganistano, pozicijas. Talibanas pelnė svarbią nuolaidą planuojant būsimą taikos susitikimą ir pasiekė, kad jame nebūtų oficialios Afganistano vyriausybės delegacijos.

Vokietija ir Kataras, drauge remiantys dialogą ir siuntinėjantys kvietimus, sakė, kad sekmadienio konferencijos dalyviai „dalyvaus tik kaip privatūs asmenys“. Šiai sąlygai griežtai priešinosi Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani (Ašrafas Ganis).

Talibanas nuolat atsisako kalbėtis su A. Ghani vyriausybe, kurią vadina JAV marionete, bet yra sakęs, kad vyriausybės pareigūnai gali dalyvauti konferencijoje kaip privatūs piliečiai.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS