JAV ir Talibano delegacijos Dohoje pasirašė istorinį susitarimą | Diena.lt

JAV IR TALIBANO DELEGACIJOS DOHOJE PASIRAŠĖ ISTORINĮ SUSITARIMĄ

JAV ir Talibano derybininkai šeštadienį Dohoje pasirašė istorinį susitarimą, numatantį, jog Amerika išves savo pajėgas iš Afganistano mainais į kovotojų saugumo garantijas, siekiant užbaigti ilgiau kaip 18 metų besitęsiantį konfliktą.

JAV ir Vašingtono sąjungininkės NATO misijoje įsipareigojo per 14 mėnesių išvesti iš Afganistano visas savo pajėgas, jeigu kovotojai laikysis susitarimo sąlygų.

Pasirašymo ceremonijoje Dohoje dalyvavo JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ir Talibano lyderiai.

M. Pompeo stebėjo, kaip susitarimą pasirašo amerikiečių vyriausiasis derybininkas Zalmay Khalilzadas (Zalmajus Chalilzadas) ir kovotojų derybininkų vadovas mula Baradaras, vienas iš Talibano įkūrėjų.

Dokumentas buvo pasirašytas ant paauksuoto stalo konferencijų salėje viename prabangiame Dohos viešbutyje.

Abu signatarai paspaudė vienas kitam rankas, o salėje buvę žmonės šaukė „Allahu Akbar“ (Dievas visų didesnis).

Sudarius šį susitarimą turėtų prasidėti derybos tarp Talibano ir Kabulo vyriausybės.

M. Pompeo prieš pasirašant dokumentą paragino kovotojus „laikytis savo pažadų nutraukti ryšius su [tarptautiniu teroristų tinklu] „al Qaeda“.

Pasirašymo ceremonijoje taip pat dalyvavo maždaug 30 šalių atstovai, NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas.

Po susitarimo pasirašymo šeštadienį per 135 dienas Vakarų šalių kontingentą Afganistane planuojama sumažinti iki 8 600 karių.

Anksčiau šeštadienį paskelbtame bendros JAV ir Kabulo vyriausybės deklaracijos tekste sakoma, Vašingtonas ir jo partneriai „užbaigs likusių pajėgų išvedimą iš Afganistano per 14 mėnesių... ir išves visas savo pajėgas iš likusių bazių“.

Pastarąją savaitę Afganistano teritorijoje galioja „smurto mažinimo“ režimas, kurio turi laikytis JAV kariai, talibai ir afganistaniečių pajėgos. Oficialiais duomenimis, nuo vasario 22 dienos, kai įsigaliojo šis režimas, su saugumu susijusių incidentų reikšmingai sumažėjo.

Tiesioginės JAV ir Talibano derybos prasidėjo 2018 metais. Ilgą laiką derybos vyko iš esmės be rezultatų, o pernai rugsėjį JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) net pareiškė, kad jos žlugo.

Tačiau sausio mėnesį Talibanas paskelbė, kad tikisi greitu laiku pasirašyti su JAV taikos susitarimą ir kad šio susitarimo projektas jau parengtas. JAV reikalavo talibų praktiškai pademonstruoti, kad jie pasirengę sumažinti kovos veiksmų Afganistane intensyvumą.

D. Trumpas ceremonijos išvakarėse paragino Afganistano žmones priimti naujos ateities galimybę ir pabrėžė, kad susitarimas suteikia progą užbaigti itin ilgai besitęsiantį konfliktą.

„Jeigu Talibanas ir Afganistano vyriausybė įvykdys įsipareigojimus, turėsime tvirtą kelią į priekį užbaigti karą Afganistane ir sugrąžinti mūsų karius namo“, – sakė JAV lyderis.

Tačiau Afganistano vyriausybė nebuvo įtraukta į JAV ir Talibano derybas, tad neaišku, kokia bus jos pozicija, šalį krečiant naujai politinei krizei dėl ginčijamų prezidento rinkimų rezultatų.

 

GALERIJA

  • JAV ir Talibano delegacijos Dohoje pasirašė istorinį susitarimą
Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nordland

istorinis susitarimas, po kurio viskas taps taip, kaip ir buvo iki to karo. tada iskyla klausimas, kokia prasme buvo to karo, kuriame jav prarado 2200 zuvusiais, virs 20 000 suzeistais ir isleido 2 trilijonus $ ?

eilyne

propoganda del ivaizdzio kad atsipistu nes savu problemu daugiau negu mes zinome......

Anonimas

Ir vėl JAV apipis jos:D
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS