JAV ir Vokietijai susitarus dėl „Nord Stream 2“, Kijevui žadamas milijardo dolerių fondas | Diena.lt

JAV IR VOKIETIJAI SUSITARUS DĖL „NORD STREAM 2“, KIJEVUI ŽADAMAS MILIJARDO DOLERIŲ FONDAS

  • 2

Jungtinėms Valstijoms ir Vokietijai pasiekus susitarimą dėl baigiamo tiesti dujotiekio „Nord Stream 2“, Berlynas pažadėjo Ukrainai milijardo dolerių (apie 850 mln. eurų) žaliosios energetikos fondą.

Jo pinigai būtų skirti Ukrainos žaliosios energetikos plėtrai, taip mažinant priklausomybę nuo Rusijos, trečiadienį pranešė Vašingtonas.

„Vokietija įsipareigoja įkurti ir administruoti milijardo dolerių vertės žaliąjį fondą Ukrainai, siekiant paremti Ukrainos energetikos sistemos tranziciją“, – žurnalistams Vašingtone sakė JAV pareigūnė, kalbėjusi su anonimiškumo sąlyga.

Iš Rusijos į Vokietiją per Baltijos jūrą tiesiamas „Nord Stream 2“ padvigubintų šio rusiškų dujų eksporto koridoriaus pajėgumą, o tai leistų Maskvai eliminuoti Ukrainą kaip rusiškų dujų tranzito valstybę, gaunančią už tai milijardus eurų.

Pasiekto JAV ir Vokietijos susitarimo dėl „Nord Stream 2“ sąlygos numato, kad Rusijai gali būti taikomos sankcijos, jeigu Maskva naudos energetiką kaip ginklą arba imsis agresyvių veiksmų prieš Ukrainą, teigia Vašingtonas.

Susitarime taip pat teigiama, kad bus siekiama išsaugoti dujų tranzitą per Ukrainą.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį kalbėdamiesi telefonu aptarė galimybę pratęsti Rusijos „Gazprom“ ir Ukrainos „Naftogaz“ sutartį dėl dujų tranzito, pranešė Kremlius, bet daugiau detalių nepateikė.

Abiejų šalių vadovai „yra patenkinti, kad „Nord Stream 2“ tiesimas eina į pabaigą“, teigiama pranešime.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heiko Masas) tviteryje pranešė, kad Berlynas stengsis užtikrinti, jog dujų tranzito per Ukrainą sutartis būtų pratęsta artimiausiam dešimtmečiui.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

EK.

Ką Merkel dalina ir ruošesi administruoti Rusijos planus ir biznį.Nejuokinkite ,Rusijai nenurodines,ji didelė investuotoją yra.

tik

???? kokiam kijevui vargstanciu zmoniu ar zydzelenskio gaujoms kovojanciom girtam stovyje pries savus nera zodziu kai viskas uz sirmos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS