JAV išbraukė Sudaną iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo | Diena.lt

JAV IŠBRAUKĖ SUDANĄ IŠ TERORIZMĄ REMIANČIŲ VALSTYBIŲ SĄRAŠO

Jungtinės Valstijos pirmadienį oficialiai išbraukė Sudaną iš terorizmą remiančių valstybių sąrašo, praėjus 27 metams po to, kai ši šalis buvo į jį įtraukta, paskelbė JAV ambasada Chartume.

„Praėjo 45 dienų laikotarpis po Kongreso informavimo, ir valstybės sekretorius pasirašė pranešimą, konstatuojantį, kad terorizmą remiančios valstybės statuso panaikinimas Sudanui, įsigaliojęs nuo šiandien (gruodžio 14 dienos), bus paskelbtas Federaliniame registre“, – sakoma per „Facebook“ paskelbtoje JAV ambasados žinutėje.

Sudanas buvo viena iš keturių šalių, įtrauktų į Vašingtono sudarytą terorizmą remiančių valstybių sąrašą. Likusios trys yra Iranas, Šiaurės Korėja bei Sirija. Tai smarkiai trukdė šalies ekonominiam vystymuisi, nes stambūs užsienio investuotojai nelinkę pažeisti JAV įstatymų.    

Sudanas į juodąjį sąrašą buvo įtrauktas 1993 metais, kai šalį valdė diktatorius Omaras al Bashiras, šalyje įtvirtinęs politinio islamizmo sistemą ir suteikęs prieglobstį tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ įkūrėjui Osamai bin Ladenui. 

Konflikto draskoma šalis praėjusiais metais išgyveno istorines permainas, kai O. al Bashiras buvo nušalintas po daugiausiai jaunimo protestų prieš jo valdžią ir vėliau buvo suformuota civilių remiama pereinamojo laikotarpio vyriausybė.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS