JAV įtraukė Čečėnijos lyderį į „juodąjį sąrašą“ | Diena.lt

JAV ĮTRAUKĖ ČEČĖNIJOS LYDERĮ Į „JUODĄJĮ SĄRAŠĄ“

JAV Valstybės departamentas pirmadienį įtraukė Rusijos Čečėnijos respublikos autoritarinį lyderį Ramzaną Kadyrovą į juodąjį sąrašą, pareiškęs, kad turi patikimos informacijos apie šio veikėjo ryšį su šiurkščiais žmogaus teisių pažeidimais, įskaitant kankinimus ir žudymus be teismo sprendimo.

Valstybės departamentas nurodė, kad R. Kadyrovui bus taikomos sankcijos pagal institucijos finansavimo įstatymo straipsnį, numatantį, kad su sunkiais žmogaus teisių pažeidimais susijusiems asmenims turi būti uždrausta atvykti į Jungtines Valstijas.

„Departamentas turi daug patikimos informacijos, kad Kadyrovas atsakingas už gausius šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus per ilgiau kaip dešimtmetį“, – sakoma Valstybės departamento tinklalapyje paskelbtame valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) pareiškime.

Be to, į „juodąjį sąrašą“ taip pat buvo įtraukta R. Kadyrovo sutuoktinė Medni Kadyrova ir jo dukterys Aišat ir Karina (Chadižat) .

„Kaip ir daugelis kitų panašiai nusistačiusių valstybių, Jungtinės Valstijos ne kartą viešai ir privačiai reiškė susirūpinimą dėl pranešimų apie p. Kadyrovo pažeidimus. Jau esame paskelbę ekonominių sankcijų p. Kadyrovui ir keliems jo bendražygiams, pasitelkdami kelias institucijas“, – sakoma M. Pompeo pranešime.

Diplomatijos vadovas atkreipė dėmesį, kad 2018 metais JAV ir 15 kitų šalių inicijavo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos Maskvo mechanizmą, kad būtų įkurta misija faktams nustatyti dėl „šiurpių pranešimų“ apie pažeidimus, įvykdytus LGBTI bendruomenės narius, žmogaus teisių gynėjus, nepriklausomos žiniasklaidos narius ir kitus piliečius, „neįtikusius p. Kadyrovui“.

Maskvos mechanizmo pranešėjai nustatė, kad Čečėnijoje vyko „priekabiavimas ir persekiojimas, šališki arba neteisėti areštai arba įkalinimas, kankinimai, priverstiniai dingimai ir neteisminės egzekucijos“, tvyrant „nebaudžiamumo atmosferai“, rašo M. Pompeo.

„Esame susirūpinę, kad p. Kadyrovas dabar naudojasi koronaviruso pandemija kaip dingstimi įvykdyti tolesnių žmogaus teisių pažeidimų prieš Čečėnijos respublikos žmones“, – sakoma pranešime.

„Šiandienos veiksmas skirtas pranešti p. Kadyrovui, kad jo įsitraukimas į šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus sukelia pasekmių tiek jam, tiek jo šeimai – ir kad Jungtinės Valstijos yra įsipareigojusios naudoti visas mums prieinamas priemones, kad užtikrintume tų, kas užsiima šiuo atgrasiu elgesiu, atskaitomybę“, – pažymėjo Valstybės departamentas.

Pats R. Kadyrovas paskelbė pašaipaus tono žinutę, reaguodamas į JAV veiksmus jo atžvilgiu.

„Pompeo, mes priimame kovą! Toliau bus įdomiau“, – jis parašė per susirašinėjimo programėlę „Telegram“.

Čečėnijos lyderis taip pat paskelbė nuotrauką, kurioje jis matyti stovintis ginklų saugykloje ir laikantis du šautuvus.

Tuo metu Rusijos užsienio reikalų ministerija pažadėjo imtis „veidrodinių“ atsakomųjų priemonių į šį Vašingtono žingsnį, bet pripažino, kad tai padaryti nebus lengva.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Varna

Tu portugale liezuvi i ogegon susikisk ir ko

Raikia

Musiski narcizą nusiųsti pas jį į kursus."kaip valdyti šalį kad tave gerbtu o priešai bijotu" Ten tikrai ne p***aras Pagarba!

Linas

Kaune vatinuku aikštė pav cecenu.net gėda
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS