JAV įveda muitus ES lėktuvams ir žemės ūkio produktams | Diena.lt

JAV ĮVEDA MUITUS ES LĖKTUVAMS IR ŽEMĖS ŪKIO PRODUKTAMS

Jungtinės Valstijos įveda muitus 7,5 mlrd. dolerių (6,8 mlrd. eurų) vertės prekių iš ES importui, taip atsakydamos į neteisėtas ES subsidijas orlaivių gamintojai „Airbus“.

Apie JAV muitus pranešta praėjus vos kelioms valandoms po to, kai Pasaulio prekybos organizacija (PPO) paskelbė verdiktą 15 metų senumo byloje. PPO teigimu, JAV gali įvesti muitus 7,5 mlrd. dolerių vertės ES prekėms, nes Europos Sąjungos subsidijos „Airbus“ pakenkė pagrindinei bendrovės konkurentei – amerikiečių „Boeing“, rašo „Deutsche Welle“.

JAV prekybos įgaliotinio biuras paskelbė, kad 10 proc. tarifo muitai europietiškiems lėktuvams ir 25 proc. tarifo muitai keliems kitiems žemės ūkio ir pramonės produktams įsigalios nuo spalio 18 d.

Pasak JAV prekybos įgaliotinio Roberto Lighthizerio, įvedamais muitais siekiama paskatinti ES derėtis dėl ginčo sprendimo.

„Daugelį metų Europa teikė didžiulės subsidijas „Airbus“, kurios smarkiai pakenkė JAV aviacijos pramonei ir mūsų darbuotojams. Tikimės pradėti derybas su Europos Sąjunga ir išspręsti šį ginčą taip, kad naudą pajustų amerikiečių darbuotojai“, – teigė R. Lighthizeris.

Muitai įvedami daugiausia toms prekėms, kurias JAV importuoja iš Prancūzijos, Vokietijos, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės (JK) – subsidijas „Airbus“ teikusių šalių. Prekių spektras platus – nuo dešrelių ir sūrio iki sausainių, vyno ir viskio.

Tiesa, 7,5 mlrd. dolerių vertės prekės sudaro tik nedidelę dalį viso ES eksporto į JAV, siekiančio 688 mlrd. dolerių, tačiau Jungtinių Valstijų oro linijos jau įspėjo, kad muitai lėktuvams padidins išlaidas.

Savo ruožtu aukšto rango ES pareigūnai tvirtino, kad Bendrija neturės kito pasirinkimo, kaip tik atsakyti į JAV muitus tuo pačiu.

„Jei Jungtinės Valstijos įves šias priemones, ES bus įstumta į tokią padėtį, kai nebus kitos galimybės, kaip tik atsakyti tuo pačiu“, – pranešime tikino už prekybą atsakinga eurokomisarė Cecilia Malmstrom, pridurdama, kad Briuselis tikisi pasiekti susitarimą derybų keliu.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel tuo tarpu pripažino, kad „mes pralaimėjome bylą PPO“.

Pagal PPO įstatus ES negali įvesti atsakomųjų muitų, tačiau šiuo metu organizacijoje nagrinėjama kita byla, kurioje JAV yra kaltinamos teikus neteisėtas subsidijas „Boeing“.

Vėliau šiemet PPO skelbs verdiktą ir šioje byloje. Tikėtina, kad po šio verdikto ES bus leista įvesti atsakomuosius muitus Jungtinėms Valstijoms.

Europos Sąjunga dar kartą įspėjo JAV neįgyvendinti savo planų dėl naujų muitų prekėms iš Europos. Tai yra žingsnis, kuris pirmiausiai palies amerikiečių vartotojus ir įmones, Briuselyje pareiškė Europos Komisijos atstovas. Be to, nauji muitai esą apsunkins tikrojo ginčo dėl „Airbus“ ir „Boeing“ sprendimą.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Lietuvis

Europa minta iš JAV detu geriau muitus 700 milijardų ir pasibaigtu es kolchozas. Lietuvai nereikia EU čia mūsų valdžiai lovio reikia o kas liečia sauguma užtenka NATO.

Lietuvis

Dusk rusiskas troli

...

Apmokestint VISUS karinius NATO lėktuvus (o JAV - dvigubai) !!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS