JAV įvedė naujų sankcijų dėl Irano dronų programos plėtojimo | Diena.lt

JAV ĮVEDĖ NAUJŲ SANKCIJŲ DĖL IRANO DRONŲ PROGRAMOS PLĖTOJIMO

  • 0

JAV antradienį įvedė sankcijas septyniems asmenims ir keturioms bendrovėms Kinijoje, Rusijoje ir Turkijoje, pareigūnų teigimu, susijusiems su Irano dronų programos plėtojimu.

Vašingtonas kaltina Teheraną tiekiant Rusijai dronus, kurie naudojami Maskvos kare Ukrainoje.

Sankcijos įvestos po to, kai Irano prezidentas Ebrahimas Raisi (Ebrahimas Raisis) paneigė, kad jo šalis siuntė dronus Rusijai.

„Mes pasisakome prieš karą Ukrainoje“, – pirmadienį sakė jis, susitikęs su žiniasklaidos atstovais Jungtinių Tautų Generalinės Asamblėjos kuluaruose.

Tarp subjektų, kuriems Iždo departamento Užsienio turto kontrolės biuras antradienį skyrė sankcijas, yra Irano dronų bendrovė, kuriai sankcijos buvo įvestos ir anksčiau, 2008 metais, ir kuri dabar veikia kaip „Shahin Co.“, jos vadovams, Rusijos dalių gamintojų grupei ir dviem turkams Mehmetui Tokdemirui ir Alaaddinui Aykutui (Aladinui Aikutui), siūlantiems pinigų keitimo paslaugą.

Departamentas teigė, kad šie veiksmai papildo kovą paskelbtų sankcijų rinkinį, kai sankcijos buvo skirtos 39 įmonėms, susijusioms su įtariama šešėlinės bankininkystės sistema, padėjusia nuslėpti finansinę veiklą tarp sankcionuotų Irano įmonių ir jų užsienio pirkėjų, konkrečiai, pirkusių Irane gaminamų naftos chemijos produktų.

Už kovą su terorizmu ir finansinę žvalgybą atsakingas iždo sekretorės pavaduotojas Brianas E. Nelsonas (Brajanas E. Nelsonas) teigė, kad Irano nuolatinis ir sąmoningas dronų programos platinimas sudaro sąlygas Rusijai ir kitiems veikėjams pakenkti pasauliniam stabilumui.

Pasak jo, Jungtinės Valstijos ir toliau imsis veiksmų prieš Irano dronų programą.

Valstybės departamento atstovas spaudai Matthew Milleris (Metjus Mileris) sakė, kad Vašingtonas ir toliau naudos visas turimas priemones, kad sužlugdytų šias pastangas, ir bendradarbiaus su sąjungininkais bei partneriais, kad priverstų Iraną atsakyti už savo veiksmus.

Be kita ko, į sankcijų sąrašą patekusiems asmenims ir įmonėms nebus leidžiama naudotis JAV turima nuosavybe ar lėšomis, o Jungtinių Valstijų bendrovės ir piliečiai negalės su jais turėti verslo reikalų.

Įtampa tarp Vašingtono ir Teherano tebėra didelė, nepaisant to, kad šią savaitę Iranas ir JAV apsikeitė kaliniais, kai buvo atblokuotos ilgai įšaldytos Irano lėšos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS