JAV įvyko pirmieji demokratų pretendentų į prezidento postą debatai | Diena.lt

JAV ĮVYKO PIRMIEJI DEMOKRATŲ PRETENDENTŲ Į PREZIDENTO POSTĄ DEBATAI

  • 0

Dešimt JAV demokratų trečiadienį susirėmė per pirmuosius 2020 metų prezidento rinkimų lenktynių debatus, kuriuose Elizabeth Warren (Elizabet Voren) įtvirtino savo, kaip vienos svarbiausių pretendenčių, statusą, o kelios ne tokios svarbios figūros dėmesio siekė pasitelkdamos imigracijos klausimą.

Didžiausi nuo 2016 metų prezidento rinkimų kampanijos Amerikos politiniai debatai buvo surengti Majamyje ir vyks du vakarus. Ketvirtadienį buvęs viceprezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) diskutuos su devyniais varžovais, tarp jų antru pagal svarbą pretendentu Bernie Sandersu (Berniu Sandersu).

Trečiadienį įvykęs pirmasis debatų vakaras buvo energingas tokių demokratų, kaip buvęs Atstovų Rūmų narys Beto O'Rourke'as (Betas O'Rurkas), senatorius Cory Bookeris (Koris Bukeris), buvęs San Antonijo meras Julianas Castro (Džulianas Kastras) ir Niujorko meras Billas de Blasio (Bilas de Blasijas), susirėmimas įvairiausiomis temomis – nuo sveikatos apsaugos, ekonominės nelygybės iki veiksmų dėl klimato, smurto panaudojant šaunamuosius ginklus, Irano ir imigracijos.

Nors Vašingtone seniai tvyro karštligiška politinė atmosfera, o kai kuriose valstijose jau vyksta aktyvi agitacija, milijonai amerikiečių 2020 metų rinkimais tik pradeda domėtis.

Trečiadienį vakare jie išgirdo, kaip E. Warren, vienintelė scenoje stovėjusi pretendentė, kurios populiarumas nusakomas dviženkliais skaičiais, užsipuolė, anot jos, „nesąžiningą ekonomiką“.

„Kam iš tikrųjų dirba ši ekonomika?“ – klausė E. Warren.

„Kuomet turi vyriausybę, kuomet turi ekonomiką, kuri puikiai veikia turtingiesiems ir puikiai neveikia visiems kitiems, tai yra korupcija – tikra ir paprasta“, – sakė senatorė ir buvusi Harvardo teisės profesorė.

Kadangi scenoje buvo labai daug pretendentų, tie kandidatai, kurie pirmą kartą sulaukė visos šalies dėmesio, turėjo mažai laiko prisistatyti ir išsiskirti iš varžovų.

Tačiau debatų fonas – didėjanti krizė prie JAV ir Meksikos sienos, migrantų vaikų laikymas antisanitarinėmis sąlygomis ir paskelbta šokiruojanti salvadoriečio bei jo mažametės dukters, nuskendusių Rio Grandės upėje, nuotrauka – provokavo greitus, įtemptus apsikeitimus nuomonėmis.

B. O'Rourke'as, C. Bookeris ir, vėliau, J. Castro kalbėdami apie migrantų krizę buvo perėję prie ispanų kalbos.

Visiems Amerikos piliečiams, kurie jaučia: ne imigrantai dėl to kalti!

B. de Blasio, kuris į rinkimų lenktynes įsitraukė vėliau už kitus kandidatus, pelnė garsius plojimus priminęs piliečiams, kad imigrantai nėra jų priešai.

„Visiems Amerikos piliečiams, kurie jaučia, kad atsilieka, o amerikietiškoji svajonė tolsta nuo jų: ne imigrantai dėl to kalti!“ – sakė B. de Blasio.

„Tai jums padarė didžiosios korporacijos“, – pareiškė jis.

Taikinys – D. Trumpas

70 metų E. Warren aiškiau nei visi kiti kandidatai išdėstė savo prioritetus, jei būtų išrinkta JAV prezidente. Ji paminėjo turto mokesčio įvedimą, didelių technologijų kompanijų išskaidymą ir JAV rinkimų sistemos apsaugojimą.

Baigdama ji prisiminė, kaip augo Oklahomoje, kur vyriausybės finansuojamas bendruomenės koledžas padėjo jai prasimušti.

„Šioje kovoje dalyvauju todėl, jog tikiu, kad galime priversti savo vyriausybę, galime priversti savo ekonomiką, galime priversti savo šalį dirbti ne vien tiems, kas yra viršūnėje. Galime priversti dirbti visiems“, – sakė ji.

Tarp akivaizdžių taikinių per šiuos debatus buvo respublikonų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), kuriam, daugelio pretendentų nuomone, turėtų būti surengta apkalta.

Atstovų Rūmų narė Tulsi Gabbard (Tulsi Gabard) negailestingai užsipuolė D. Trumpą dėl užsienio politikos ir sakė, kad jo vyriausybė „nuvedė mus prie karo su Iranu slenksčio“.

Nors trečiadienį išskrido į Aziją, D. Trumpas lėktuve domėjosi debatais ir nepraleido progos socialiniame tinkle „Twitter“ įgelti savo būsimiems oponentams.

Jo verdiktas debatams buvo paprastas: „NUOBODU!“

Daugelis amerikiečių atidžiau stebės ketvirtadienio debatus, per kuriuos turėtų dominuoti senosios gvardijos – 76 metų J. Bideno ir 77 metų B. Sanderso – akistata.

Šie du sunkiasvoriai susidurs su tokiais perspektyviais pretendentais kaip senatorė, vienintelė varžybose dalyvaujanti juodaodė moteris Kamala Harris (Kamala Haris), homoseksualumo neslepiantis Saut Bendo Indianoje meras 37 metų Pete'as Buttigiegas (Pitas Butidžedžas) ir mažai žinomas politikos naujokas, verslininkas Andrew Yangas (Endrius Jangas).

 

GALERIJA

  • JAV įvyko pirmieji demokratų pretendentų į prezidento postą debatai
  • JAV įvyko pirmieji demokratų pretendentų į prezidento postą debatai
  • JAV įvyko pirmieji demokratų pretendentų į prezidento postą debatai
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS