JAV iždo sekretorius pasirašė susitarimą su iš juodojo sąrašo išbrauktu Sudanu | Diena.lt

JAV IŽDO SEKRETORIUS PASIRAŠĖ SUSITARIMĄ SU IŠ JUODOJO SĄRAŠO IŠBRAUKTU SUDANU

Jungtinių Valstijų  iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnučinas) per precedento neturintį vizitą Chartume trečiadienį pasirašė pradinį susitarimą, leisiantį Sudanui gauti 1 mlrd. JAV dolerių finansavimą iš Pasaulio banko, pranešė vyriausybė.

Sudano finansų ministrės pareigas einanti Hiba Ahmed ir S. Mnuchinas „Chartume pasirašė susitarimo memorandumą, suteikiantį finansavimo priemonę Sudano įsiskolinimams Pasaulio bankui padengti, operaciją atliekant tą pačią dieną“, sakoma Sudano finansų ministerijos pranešime.

„Šis žingsnis leis Sudanui susigrąžinti galimybę kasmet gauti daugiau nei 1 mlrd. JAV dolerių finansavimą iš Pasaulio banko pirmą kartą po 27 metų pertraukos“, – sakoma pranešime.

Susitarimas buvo pasirašytas po to, kai gruodžio 14 dieną JAV oficialiai išbraukė Sudaną iš terorizmą remiančių valstybių juodojo sąrašo.

Jis atveria kelią skolų peržiūrėjimui ir investicijoms šalyje, išgyvenančioje politinių permainų laikotarpį ir didelę ekonomikos krizę, kurią dar labiau pagilino COVID-19 pandemija.

Sudano išbraukimas iš juodojo sąrašo buvo numatytas susitarime, numatančiame šios daugiausia arabų gyvenamos šalies santykių normalizavimą su Izraeliu.

Musulmoniška šiaurės rytų Afrikos arabų valstybė spalį sudarė santykių normalizavimo susitarimą su Izraeliu, nurodydama, kad jis įsigalios tik po to, kai bus patvirtintas būsimo parlamento.

S. Mnuchinas, „per pirmąjį savo tokį vizitą Sudane“, pasak Chartumo, turėjo susitikti su valstybės vadovu generolu Abdel Fattahu al Burhanu (Abdel Fatahu Burhanu) ir ministru pirmininku Abdalla Hamdoku (Abdula Hamdoku).

Jie turėtų kalbėtis apie Sudano blogėjančią „ekonominę padėtį, JAV pagalbą Sudanui ir skolų peržiūrėjimą, nurodė vyriausybė,

Sudanas jaučia didelį tvirtos valiutos trūkumą ir išgyvena milžinišką infliaciją, sudavusią smūgį visų socialinių klasių perkamajai galiai.

Chartumo užsienio skolos vertinamos maždaug 60 mlrd. JAV dolerių.

Sudanas išgyvena dramatiškas permainas nuo 2019 metų balandžio, kai po ilgus mėnesius trukusių daugiausia jaunimo protestų kariuomenė nušalino ilgametį šalies diktatorių Omarą al Bashirą (Obarą Baširą) ir vėliau buvo suformuota civilių ir kariškių pereinamojo laikotarpio vyriausybė.

Naujoji vyriausybė, atsakinga už pereinamąjį laikotarpį, siekia nutraukti tarptautinę šalies izoliaciją gerindama santykius su JAV.

Trečiadienį JAV iždo vadovas taip pat susitiko su Sudano vandens ministru ir aptarė seniai trunkantį Sudano, Egipto ir Etiopijos ginčą dėl Adis Abebos pastatytos milžiniškos Mėlynojo Nilo užtvankos.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS