JAV kaltina Rusiją blokuojant Sirijos režimo atsakomybę už cheminių ginklų naudojimą | Diena.lt

JAV KALTINA RUSIJĄ BLOKUOJANT SIRIJOS REŽIMO ATSAKOMYBĘ UŽ CHEMINIŲ GINKLŲ NAUDOJIMĄ

Naujoji JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų ketvirtadienį apkaltino Rusiją siekiant pakirsti pastangas užtikrinti Sirijos prezidento Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimo atsakomybę už cheminių ginklų naudojimą per šią šalį dešimtmetį krečiantį pilietinį karą.

„Visi žinome, kad al Assado režimas ne kartą naudojo cheminius ginklus. Taigi, kodėl Sirijos vyriausybė nepatraukiama atsakomybėn?“ – Amerikos pasiuntinė Linda Thomas-Greenfield (Linda Tomas-Grinfild) sakė per JT Saugumo Tarybos posėdį, vykusį vaizdo konferencijos formatu.

„Liūdna, bet atsakymas paprastas: al Assado režimas stengėsi išvengti atsakomybės, trukdydamas nepriklausomiems tyrimams ir žlugdydamas [Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos (OPCW)] vaidmenį ir darbą“, – pridūrė ji.

„Ir režimo sąjungininkai, ypač Rusija, taip pat stengėsi blokuoti visas pastangas siekti atsakomybės“, – pabrėžė JAV diplomatė, pirmąkart dalyvavusi Saugumo Tarybos posėdyje nuo prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) administracijos sprendimo paskirti ją savo pasiuntine.

„Rusija gynė al Assado režimą, nepaisydama jo cheminių atakų; ji užsipuldavo OPCW profesionalų darbą ir žlugdydavo pastangas užtikrinti al Assado režimo atsakomybę už cheminius ginklus ir daugelį kitų žiaurumų“, – kalbėjo L. Thomas-Greenfield.

Tuo metu Maskvos pasiuntinys prie JT Vasilijus Nebenzia teisino Damaską: „Patarus Rusijai, Sirija geranoriškai pakluso OPCW ir atsikratė savo cheminių ginklų arsenalo.“

Vakarų šalys savo ruožtu argumentuoja, kad Damaskas veikiausiai perdavė sunaikinti ne visus savo turėtus cheminius ginklus.

V. Nebenzia taip pat pašiepė L. Thomas-Greenfield, kuri kovo mėnesį pirmininkauja Saugumo Tarybai, kad turėję būti „trumpas“ jos pasisakymas posėdžio pradžioje ilgokai užsitęsė.

„Visuomet stengiamės kalbėti trumpai, bet tai ne visada įmanoma“, – pareiškė jis.

Pasak Jungtinių Tautų, anksčiau ne kartą kaltinusių al Assado režimą vykdžius chemines atakas prieš savo piliečius, Damaskas jau daug metų nepateikia atsakymų į 19 klausimų apie savo objektus, kurie galėjo būti naudojami cheminiams ginklams laikyti arba gaminti.

OPCW tyrėjai kaltino B. al Assado režimą 2017 metais panaudojus per atakas zariną ir chloro dujas.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

EUROPOJE BUVO 3 FAŠISTINĖS ŠALYS

Ispanijos su Franko, Italijoje su Musoliniu ir Vokietija su Hitleriu. Istorija žino kuo visa tai baigėsi...Šiandien Europoje gimsta dar viena fašistinė valstybė - Lietuva su Landsbergiais...Na, o pats didžiausias,pasaulinis - AMERIKA su dabartiniu ir visais buvusiais prezidentais...Klausimas - kada ir kaip jis bus nugalėtas ir kada pasaulyje įsivyraus taika?

Gėda JAV represiniam režimui

Tai JAV valdantis režimas be pagrindo ir neturint įrodymų puola Siriją. JAV vagiai ir banditai tegul dingsta iš Sirijos . Juos ten nieks nekvietė. Nebent teroristai kurios remia ir ginkluoja JAV.

NIEKŠAMS IŠ UŽ ATLANTO

Pirmiausiai, Amerika turi atsakyti ir būti nubausta už atominio ginklo panaudojimą prieš žmoniją. Nuo dviejų panaudotų bombų buvo nužudyta 140000 žmonių. Neskaitant pasekmių nuo radiacijos. Už cheminio ginklo naudojimą Vietname, Irake, Afganistane, Sirijoje. Kokio gyvulio akis reikia turėti šiandien kaltinant kitas valstybes. Ir...kas buvo nubaustas už Saudo Arabijos niekšišką nužudymą tos šalies opozicijos korespondentą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS