JAV kaltina Rusiją kišantis į pasaulyje vykstančius rinkimus | Diena.lt

JAV KALTINA RUSIJĄ KIŠANTIS Į PASAULYJE VYKSTANČIUS RINKIMUS

  • 18

Rusija naudojasi savo šnipų tinklu, valstybės valdoma žiniasklaida ir socialiniais tinklais tam, kad pasaulyje pakirstų visuomenės pasitikėjimą rinkimais, rodo penktadienį paskelbtas ir su maždaug 100 valstybių pasidalintas JAV žvalgybos pranešimas.

„Rusija susikoncentravusi į operacijas, kurios skirtos mažinti visuomenės pasitikėjimą rinkimų integralumu“, – sakoma pranešime, kuriame cituojamos JAV žvalgybos bendruomenės parengtos išvados.

„Tai yra globalus reiškinys. Mūsų informacija rodo, kad aukšti Rusijos valstybės pareigūnai, taip pat ir Kremliuje, mato tokių įtakos operacijų vertę ir mano jas esant efektyvias“, – pažymi JAV žvalgyba.

Toks vertinimas, išsiųstas maždaug šimtui valstybių Europoje, Azijoje, Afrikoje ir Šiaurės Amerikoje, parengtas tvyrant didelei įtampai tarp Vašingtono ir Maskvos dėl Rusijos invazijos į Ukrainą.

Jo duomenimis, 2020–2022 metais Rusija dėjo „suderintas pastangas“, kad pakenktų visuomenės pasitikėjimui mažiausiai 11-oje rinkimų devyniose demokratinėse valstybėse, įskaitant ir JAV.

Tai yra globalus reiškinys.

Į dar 17 valstybių buvo nusitaikyta „mažiau išreikštais“ metodais, tarp jų Rusijos žinutėmis ir aktyvumu socialiniuose tinkluose, kuriuo siekta sustiprinti vietinius naratyvus, susijusius su rinkimų patikimumu.

Neįvardinant šalių, į kurias buvo nusitaikyta, pranešime nurodoma, kad JAV vyriausybė pasidalino su jomis informacija apie Rusijos operacijas.

Rusija apkaltinta naudojanti „tiek slaptus, tiek atvirus mechanizmus“ paveikti rinkimams.

Tarp jų minimi Rusijos federalinės saugumo tarnybos (FSB) įtakos tinklai, kurie slapta bandė įbauginti kampanijos darbuotojus neįvardintoje Europos šalyje per 2020 metų rinkimus.

Rusijos valstybinė žiniasklaida sustiprino „klaidingus pareiškimus dėl sukčiavimo balsuojant“ ne vieneriuose rinkimuose Azijoje, Artimuosiuose Rytuose ir Pietų Amerikoje 2020 ir 2021 metais, nurodoma pranešime.

Rusija taip pat pernai pasinaudojo socialinių tinklų platformomis ir „tarpiniais tinklalapiais“, kad sukeltų abejones rinkimų vientisumu vienoje Pietų Amerikos valstybėje, sakoma pranešime.

„Rusija gauna dvigubą naudą iš tokių operacijų: pasėja nestabilumą demokratinėse visuomenėse bei demokratinius rinkimus pateikia kaip neveikiančius, o vyriausybės – neteisėtas“, – sakoma pranešime.

JAV pripažįsta „savo pačios pažeidžiamumą dėl šios grėsmės“, sakoma pranešime, pakartojant, kad Rusijos veikėjai siekė pakirsti visuomenės pasitikėjimą 2020 metų rinkimais, per kurios prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) laimėjo prieš Donaldą Trumpą (Donaldą Trampą).

Per susitikimą su žurnalistais vienas JAV Valstybės departamento pareigūnas sakė, kad Rusiją tęsti įtakos operacijas siekiant paveikti rinkimus paskatino sėkmė skleidžiant dezinformaciją per 2020 metų JAV rinkimus ir COVID-19 pandemiją.

„Rusija naudojasi tuo, ką mano esant sąlyginai daug kaštų nepareikalavusia sėkme 2020 metais JAV, kad tai išplėstų globaliai, – patvirtino su anonimiškumo sąlyga kalbėjęs pareigūnas. – Mes neabejotinai matome JAV rinkimus kaip katalizatorių.“

Rusijos vyriausybė į pranešimą kol kas nesureagavo.

Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Cha

Narsūs liandzbirkos loti, tik kodel namuose del visa ko raudonas vėliavas saugoja ? Nes vos tik kas ,tuoj kailiukus išvers į kitą pusę ir pirmi užgiedos: sojūz nierušimych respublik sovietskich......

Kaip smagu girdėti kacapinių

trolšunių kauksmą komentaruose!Dovaj,dovaj,sobakos!

I r vel

JAValkatiniu uteliu balsas daeina tik iki Orall-Offices klozeto.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS