JAV kaltina Rusiją mėginimu spausti Tarptautinį Baudžiamąjį Teismą | Diena.lt

JAV KALTINA RUSIJĄ MĖGINIMU SPAUSTI TARPTAUTINĮ BAUDŽIAMĄJĮ TEISMĄ

JAV generalinis prokuroras Williamas Barras (Viljamas Baras) ketvirtadienį pareiškė, jog Vašingtono netenkina, jog tokios užsienio galios kaip Rusija bando daryti įtaką Tarptautiniam Baudžiamajam Teismui (TBT), siekdamos savo interesų.

„Esame susirūpinę, jog užsienio galios, tokios kaip Rusija, manipuliuoja TBT, kad prastumų savo interesus“, – pareiškė W. Barras per spaudos konferenciją dėl prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) duoto leidimo virtinei JAV institucijų imtis sankcijų prieš TBT pareigūnus.

Pasak jo, ketvirtadienį JAV administracijos paskelbtos priemonės – pirmas žingsnis „patraukiant TBT atsakomybėn“ už savo įgaliojimų viršijimą ir JAV suvereniteto pažeidimą.

„JAV niekada nepripažins TBT jurisdikcijos“, – pabrėžė jis.

W. Barro teigimu, JAV turi „patikimos informacijos“ apie seniai egzistuojančią korupciją aukščiausiuose TBT sluoksniuose.

Anksčiau buvo pranešta, kad D. Trumpas pasirašė įsaką, įpareigojantį Valstybės departamentą ir Finansų ministeriją imtis sankcijų prieš TBT pareigūnus ir bet kokius privačius asmenis, jeigu jie vykdys tyrimus dėl JAV ir jų sąjungininkių veiksmų.

Sankcijos nukreiptos prieš aukšto rango TBT pareigūnus, dalyvaujančius tyrime dėl JAV kariuomenės veiksmų Afganistane, kurį Vašingtonas laiko nepagrįstu.

JAV niekada neprisijungė prie 2002 metais įsteigto TBT ir nepripažįsta jo jurisdikcijos Amerikoje. Vašingtonas tvirtina, jog TBT kelia grėsmę jo nacionaliniam suverenitetui. Buvusio prezidento George'o W. Busho (Džordžo V. Bušo) administracija aktyviai ragino ir kitas šalis nepripažinti šio teismo.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

nordland

matyt jau nera tokio absurdo, kokio nebutu galima isgirsti is jav ........ patys atvirai santazuoja ta teisma ir grasina jo teisejams, o paskui kazka sapalioja apie rusijos spaudima.

cha --taigi jankiai nepatenkinti TBT-nes sie

pradejo tyrt amerikonu nusikaltimus pasaulyje --prie ko cia tie rusai ???? amerikonas klykia kad nepripazins TBT jurisdikcijos ....

Lietuvis

Rusija blogio ašis pasaulyje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS