JAV kaltina Rusiją Ukrainoje naudojant cheminius ginklus | Diena.lt

JAV KALTINA RUSIJĄ UKRAINOJE NAUDOJANT CHEMINIUS GINKLUS

  • 0

Jungtinių Valstijų valstybės departamentas trečiadienį apkaltino Rusiją panaudojus cheminį ginklą prieš Ukrainos pajėgas ir taip pažeidus Cheminių ginklų konvenciją (CWC), taip pat paskelbė naujas sankcijas Maskvai.

Be cheminės medžiagos chloropikrino, Rusija taip pat naudojo „riaušių malšinimo priemones [ašarines dujas] kaip kovos metodą Ukrainoje, taip pat pažeisdama CWC“, – teigiama departamento faktų suvestinėje.

„Tokių cheminių medžiagų panaudojimas nėra pavienis incidentas ir greičiausiai yra nulemtas Rusijos pajėgų siekio išstumti Ukrainos pajėgas iš įtvirtintų pozicijų ir pasiekti taktinių laimėjimų mūšio lauke“, – teigė Valstybės departamentas.

Kremlius savo ruožtu ketvirtadienį atmetė šiuos JAV pareiškimus.

„Matėme pranešimus apie tai. Kaip visada tokie kaltinimai skamba visiškai nepagrįstai ir nemotyvuotai“, – teigė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Tuo metu JAV Iždo departamentas paskelbė apie plataus masto sankcijas, kuriomis siekiama paralyžiuoti Rusijos karinius ir pramoninius pajėgumus, įskaitant sankcijas beveik 300 subjektų Rusijoje, Kinijoje ir kitose šalyse, kaltinamų prezidento Vladimiro Putino invazijos rėmimu.

Sankcijomis siekiama nubausti bendroves, kurios padeda Maskvai įsigyti ginklų karui Ukrainoje. Jos taip pat nukreiptos prieš Rusijos pareigūnus ir įmones, dalyvaujančias šalies cheminių ir biologinių ginklų programose.

Rusija pareiškė, kad nebeturi cheminių ginklų arsenalo, tačiau šalis patiria spaudimą didinti skaidrumą dėl įtariamo toksinių ginklų naudojimo.

JAV nacionalinio sveikatos instituto duomenimis, cheminė medžiaga chloropikrinas naudojamas ir kaip kovinė medžiaga, ir kaip pesticidas. Kenksmingas įkvėpus.

„Pilame smėlį į Rusijos karinės mašinos krumpliaračius“

„Šiandienos veiksmai dar labiau sužlugdys ir susilpnins Rusijos karines pastangas, nes bus persekiojama jos karinė pramoninė bazė ir ją aprūpinti padedantys tinklai“, – sakoma JAV iždo sekretorės Janet Yellen (Džanet Jelen) pareiškime.

Tokių cheminių medžiagų panaudojimas nėra pavienis incidentas ir greičiausiai yra nulemtas Rusijos pajėgų siekio išstumti Ukrainos pajėgas iš įtvirtintų pozicijų ir pasiekti taktinių laimėjimų mūšio lauke.

Kaltinimai ir sankcijos paskelbti praėjus savaitei po to, kai JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pasirašė ilgai atidėliotą įstatymo projektą dėl naujo finansavimo Ukrainai, kuri stengiasi sulaikyti Rusijos puolimą.

„Nors mes pilame smėlį į Rusijos karinės mašinos krumpliaračius, prezidento [Joe] Bideno neseniai priimtas Nacionalinio saugumo paketas teikia labai reikalingą karinę, ekonominę ir humanitarinę paramą drąsiam Ukrainos pasipriešinimui“, – nurodė J. Yellen.

„Mūsų parama Ukrainai ir nuolatinės bendros pastangos taikytis į Rusijos karinių pajėgumus suteikia Ukrainai lemiamą pranašumą mūšio lauke“, – pridūrė ji.

Įgyvendindamas šias priemones, Valstybės departamentas į juodąjį sąrašą įtraukė daugiau asmenų ir įmonių, susijusių su Maskvos energetikos, kalnakasybos ir metalų sektoriais.

Sankcijos taip pat taikomos asmenims, susijusiems su Sibiro šiaurėje esančioje griežtojo režimo kolonijoje kalinto Rusijos opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno mirtimi vasario mėnesį.

Iždo departamentas teigė, kad tarp beveik 300 veikėjų, kuriems taikomos sankcijos, yra kelios dešimtys subjektų, kaltinamų tuo, kad sudarė sąlygas Rusijai įsigyti labai reikalingų technologijų ir įrangos iš užsienio.

Kai kurie iš šių subjektų buvo įsikūrę tokiose šalyse kaip Kinija, patiriančioje vis didesnį Vašingtono spaudimą dėl paramos Rusijai per jos 15 mėnesių trukusią invaziją į Ukrainą.

„Ši parama leidžia Rusijai tęsti karą prieš Ukrainą ir kelia didelę grėsmę tarptautiniam saugumui“, – teigė Iždo departamentas.

Šie subjektai taip pat įsikūrę Azerbaidžane, Belgijoje, Slovakijoje, Turkijoje ir Jungtiniuose Arabų Emyratuose.

Pareiškime teigiama, kad šios įmonės „leidžia Rusijai įsigyti be galo reikalingų technologijų ir įrangos iš užsienio“.

Gairės: JAV, cheminiai ginklai, Rusija, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS