JAV kibernetinis šnipinėjimas kenkia žiniasklaidos laisvei ir demokratinėms teisėms | Diena.lt

JAV KIBERNETINIS ŠNIPINĖJIMAS KENKIA ŽINIASKLAIDOS LAISVEI IR DEMOKRATINĖMS TEISĖMS

  • 0

JAV vyriausybės vykdomas didelio masto šnipinėjimas pradeda daryti poveikį žiniasklaidos laisvei ir platesnėms demokratinėms teisėms, sakoma pirmadienį paskelbtoje studijoje.

Amerikos pilietinės laisvės sąjungos ir žmogaus teisių organizacijos „Human Rights Watch“ (HRW) atliktas tyrimas parodė, kad didžiulio masto sekimo programos, turėjusios sumažinti teroro atakų grėsmę, sukėlė pavojų žiniasklaidos laisvei, visuomenės teisei gauti informaciją, taip pat galimybei užsitikrinti tinkamą teisinį atstovavimą.

„Žurnalistų ir teisininkų darbas užima centrinę vietą mūsų demokratijoje, – pabrėžė tyrimo autorius Alexas Sinha (Aleksas Sinha). – Kai nukenčia jų darbas, nukenčiame ir mes.“

Ši studija pagrįsta pokalbiais su 92 žmonėmis Jungtinėse Valstijose – žurnalistais, advokatais, esamais ir buvusiais JAV vyriausybės pareigūnais.

Tarp jų buvo 46 žurnalistai, atstovaujantys įvairioms žiniasklaidos organizacijoms, įskaitant kelis Pulitzerio (Pulicerio) premijos laureatus.

Žurnalistai sakė, kad pranešimai apie JAV žvalgybos agentūrų vykdomą didelio masto sekimą padidino jau anksčiau egzistavusį susirūpinimą dėl griežtos vyriausybės kovos su informacijos nutekinimu.

Esant dabartinei atmosferai, šaltiniai mažiau linkę kalbėtis netgi apie neįslaptintus reikalus, susijusius su viešuoju interesu, baimindamiesi netekti savo turimo saugumo statuso, darbo arba netgi tapti baudžiamųjų tyrimų taikiniais.

Ataskaitoje sakoma, kad kai kurie žurnalistai naudojasi moderniomis technologijomis, kad išvengtų šnipinėjimo – naudojasi šifruotaisiais ryšių kanalais, naudoja vienkartinius telefonus arba apskritai vengia naudotis internetu bei kitais komunikacijų tinklais.

Žurnalistai sakė bijantys, kad jie taps įtarimų taikiniais vien dėl to, kad atlieka savo darbą.

Reporteriai pažymėjo, kad sugriežtinti JAV vyriausybės veiksmai prieš pareigūnus, įtariamus informacijos nutekinimu, sukėlė susirūpinimą, kurį smarkiai padidino buvusio Nacionalinio saugumo agentūros kontraktininko Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) paviešinti duomenys.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS