JAV Kongresas gali įpareigoti administraciją nuspręsti, ar Rusija remia terorizmą | Diena.lt

JAV KONGRESAS GALI ĮPAREIGOTI ADMINISTRACIJĄ NUSPRĘSTI, AR RUSIJA REMIA TERORIZMĄ

  • 6

JAV Senatas trečiadienį nagrinės siūlymą įpareigoti valstybės sekretorių Mike'as Pompeo (Maiką Pompėją) išsiaiškinti, ar Rusija turėtų būti įtraukta į terorizmą remiančių valstybių sąrašą.

Atitinkamame įstatymų projekte, kurį balandį pateikė respublikonas Cory Gardnerio (Koris Gardneris) taip pat numatytas reikalavimas nustatyti, ar teroristinėmis turėtų būti pripažintos prorusiškos separatistų pajėgos Rytų Ukrainoje.

Kad įstatymas įsigaliotų, jį turi patvirtinti Užsienio reikalų komitetas, paskui – visas Senatas ir Atstovų rūmai, o galiausiai – pasirašyti JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas).

Priėmus įstatymą M. Pompeo per 90 dienų turėtų nuspręsti, ar Rusija atitinka „terorizmą remiančios valstybės“ kriterijus, ir padaryti atitinkama išvadą dėl Donbase veikiančių grupuočių.

Senato komitetas trečiadienį taip pat nagrinės įstatymo projektą „Amerikos saugumo gynyba nuo Kremliaus agresijos“ (DASKA), numatantį papildomas sankcijas Rusijai.

Šių metų pradžioje pateiktas dokumentas dar nebuvo taisomas, todėl jame rašoma, kad „Rusijos Federacija turi paleisti ukrainiečių jūrininkus“, kurie buvo sulaikyti pernai prie Maskvos aneksuoto Krymo krantų, bet paleisti anksčiau šiais metais per Kijevo ir Maskvos surengtą apsikeitimą kaliniais.

Remiantis įstatymo projektu, JAV prezidentas, be kita ko, turi viešai paraginti „Rusijos vadovus grąžinti Krymą Ukrainai... neberemti pajėgų, vykdančius smurtą Ukrainos rytuose“, taip pat neberemti pajėgų, okupavusių Sakartvelo ir Moldovos teritorijas bei „nebeleisti žiauraus [Sirijos prezidento] Basharo al Assado (Bašaro Asado) režimui vykdyti karo nusikaltimus“.

Baltųjų rūmų vadovas taip pat „turi smerkti ir priešintis“ numanomam Rusijos kišimuisi į JAV institucijų veiklą.

Be to, įstatymo projekto autoriai siekia, kad Vašingtonas „spaustų Rusijos Federaciją atsisakyti mėginimų žlugdyti Jungtinių Tautų ir OPCW (Cheminio ginklo uždraudimo organizacijos) tarptautines pastangas tirti cheminio ginklo panaudojimo atvejus“.

Senatoriai taip pat siūlo paskelbti sankcijas Rusijos „politiniams veikėjams, oligarchams ir kitiems asmenims“, kurie tiesiogiai ar netiesiogiai prisideda prie Maskvos „neteisėtų ir korumpuotų veiksmų“.

Jie uždrausti sandorius, susijusius su nauja Rusijos valstybės skola, kurių apyvartos laikotarpis yra ilgesnis nei 14 dienų.

Sankcijos turėtų būti įvestos ir Rusijos finansinėms institucijoms, kurios vienaip ar kitaip palaikė „Rusijos vyriausybės kišimąsi į demokratines procedūras ar rinkimus bet kurioje šalyje už Rusijos ribų“.

Įstatymų leidėjo mano, kad būtina imtis ir baudžiamųjų priemonių, skirtų didelės vertės Rusijos suskystintų gamtinių dujų projektams, vykdomiems už šalies ribų. Dokumente kontroversiškas „Nord Stream 2“ dujotiekio projektas tiesiogiai neminimas.

Be to, numatytos sankcijos, susijusios su „parama  naftos išteklių žvalgymui Rusijoje“, o JAV piliečiams ir bendrovėms siūloma uždrausti dalyvauti visuose Rusijos naftos pramonės projektuose.

Įstatymas taip pat uždraustų Vašingtonui be Kongreso leidimo skirti biudžeto lėšas potencialiam JAV išstojimui iš NATO.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Faktas

JAV teroristinė valstybė tepa visus kuo smirda patys.

...

Tai kad pačios JAV teroristams priklauso - kažkaip negirdėt kad Rusija kažkaip tas JAV remtų... :s

manyčiau

jai Rusija būtų tokia kaip prieš 20 metų, tai dabar pilnai būtų sugriauta Sirija, Iranas, Venesuela, Ukraina ir t.t., aišku karuose žūtų ir milijonai žmonių
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS