JAV Kongresas patvirtino „Keystone XL“ projektą, kurį grasina blokuoti prezidentas | Diena.lt

JAV KONGRESAS PATVIRTINO „KEYSTONE XL“ PROJEKTĄ, KURĮ GRASINA BLOKUOTI PREZIDENTAS

  • 0

Respublikonų kontroliuojamas JAV Kongresas trečiadienį galutinai patvirtino prieštaringai vertinamą naftotiekio „Keystone XL“ statybos projektą, žengdamas į konfrontaciją su prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama), kuris grasino vetuoti šį teisės aktą.

1,9 tūkst. km ilgio vamzdynas, kurio idėja pirmąsyk buvo iškelta 2008 metais, leistų transportuoti naftą, išgaunamą vakarų Kanadoje esančiuose bitumingųjų smėlių telkiniuose, į perdirbimo įmones Meksikos įlankos pakrantėje, tačiau šis projektas tapo pagrindinių JAV partijų skirtingo požiūrio į energetikos ir aplinkosaugos problemas simboliu. Ginčai dėl „Keystone XL“ atveria pirmąją iš daugelio tikėtinų priešpriešų tarp respublikonų kontroliuojamo Kongreso ir Baltųjų rūmų.

Atstovų Rūmai 270 balsų prieš 152 pritarė sprendimui pasiųsti tą dokumentą pasirašyti prezidentui, priėmęs Senato atliktas pataisas, kuriose teigiama, kad pasaulio klimato šiltėjimas yra realus, o ne išgalvotas procesas ir kad bitumingųjų smėlių kasybos pramonė nebegali būti ilgiau atleista nuo mokesčių, iš kurių surinktos lėšos naudojamos naftos išsiliejimų padariniams likviduoti. Prieš šį projektą balsavo tik vienas respublikonas.

Tačiau nei vienuose Kongreso rūmuose tikriausiai nepavyktų surinkti pakankamo balsų skaičiaus, kad būtų galima įveikti prezidento veto, o projekto šalininkai jau kurpia strategiją, kaip atverti kelią naftotiekio statyboms kitomis įstatymų leidėjams prieinamomis priemonėmis.

Respublikonai ir naftos pramonė argumentuoja, kad šis 8 mlrd. dolerių (7,07 mlrd. eurų) vertės infrastruktūros projektas sukurs daug naujų darbo vietų ir padidins šalies energetinį saugumą, nes nafta būtų importuojama iš kaimyninės draugiškos šalies ir perdirbama vietos įmonėse, kurioms taikomi griežti aplinkosaugos reikalavimai.

Tačiau demokratai ir jų sąjungininkai žalieji teigia, kad „Keystone XL“ yra dovanėle naftos pramonei, kuri tik dar labiau paspartins pasaulio klimato šiltėjimą ir sukels daugeliui šalies regionų naftos išsiliejimų grėsmę.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS