JAV kongresmenas: Egiptas perspėjo Izraelį trys dienos iki „Hamas“ atakos | Diena.lt

JAV KONGRESMENAS: EGIPTAS PERSPĖJO IZRAELĮ TRYS DIENOS IKI „HAMAS“ ATAKOS

Izraelis gavo Egipto įspėjimą apie galimą smurtą likus trims dienoms iki to, kai „Hamas“ netikėtai surengė didelio masto išpuolį, trečiadienį pareiškė įtakingo JAV Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto pirmininkas.

„Žinome, kad Egiptas prieš tris dienas įspėjo izraeliečius, kad gali įvykti toks įvykis“, – sakė respublikonas Michaelas McCaulas (Maiklas Makolas) žurnalistams po įstatymų leidėjams surengto supažindinimo su žvalgybos informacija apie krizę.

„Nenoriu pernelyg lįsti į slaptas (detales), bet įspėjimas buvo duotas, – sakė jis. – Manau, kad klausimas buvo, kokio lygio.“

JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) pažadėjo atsiųsti Izraeliui daugiau amunicijos ir karinės technikos ir išreiškė pasibjaurėjimą civilių gyventojų žudynėmis.

M. McCaulas sakė, kad išpuolis galėjo būti suplanuotas dar prieš metus.

„Nelabai suprantame, kaip mes to nepastebėjome. Nelabai suprantame, kaip Izraelis to nepastebėjo“, – sakė jis žurnalistams.

Kairas oficialiai nekomentavo prielaidų, kad jis galėjo pateikti žydų valstybei perspėjimą.

Tačiau Egipto žiniasklaida, glaudžiai susijusi su šalies žvalgybos tarnybomis, trečiadienį citavo aukšto rango saugumo šaltinius, kurie paneigė Izraelio spaudos pranešimus, kad toks įspėjimas buvo paskelbtas.

„Hamas“ šeštadienį netikėtai užpuolė Izraelį, įsiverždama į jo teritoriją ir vykdydama raketų atakas. Izraelis surengė atsakomuosius smūgius Gazos Ruožui. Izraelyje žuvo apie 1,2 tūkst. žmonių, o Gazos Ruožo pareigūnai skelbia apie 1 055 žuvusius palestiniečius.

„Hamas“ buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruožui Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

O

JAValkatos pasake Izraelitam,nekreipkit demesio,feikas.Nu daba tai JAVirusai prasigyvens,Izraeliui,Usraynai gales varyt ginklus.

žydams buvo reikalingas pretekstas

galutinai išžudyti Palestinos tauta , del to ir ''negirdejo'' apie pranešima nieko, gal net patys ir sukurste ''Hamas'' , cia kaip su NY dangoraižiais

tai gi

jie kovoja uz savo Šali ir jos žeme ,o žydai ja okupavo .žydai turetu pasitraukt is svetimos žemes .

SUSIJUSIOS NAUJIENOS