JAV Kongreso priimtas Honkongo teisių įstatymas perduodamas D. Trumpui | Diena.lt

JAV KONGRESO PRIIMTAS HONKONGO TEISIŲ ĮSTATYMAS PERDUODAMAS D. TRUMPUI

JAV įstatymų leidėjai trečiadienį didele balsų persvara pritarė įstatymo projektui, kuriuo remiamos žmogaus teisės ir demokratija Honkonge, taip pat šio pasaulinio finansų centro protestuotojai, ir dabar ši Pekiną papiktinusi priemonė siunčiama prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui) pasirašyti.

Honkongo žmogaus teisių ir demokratijos aktas Atstovų Rūmuose buvo priimtas 417 balsų prieš vieną. Antradienį JAV Senatas jį priėmė vienbalsiai.

Šis žingsnis smarkiai supykdė Kiniją, kuri po Senato balsavimo iš karto iškvietė pasiaiškinti JAV diplomatą ir pagrasino atsakomosiomis priemonėmis.

Pagal įstatymo projektą JAV prezidentas turėtų kiekvienais metais iš naujo svarstyti Vašingtono Honkongui suteiktą prekybai palankų statusą. Projekte grasinama atšaukti šį statusą, jei bus varžomos pusiau autonominio Honkongo teisės.

Priemonė dabar siunčiama D. Trumpui. Jis nėra aiškiai deklaravęs, ar ją pasirašys, bet veto atlaikanti didžiulė persvara Kongrese galėtų paveikti jo apsisprendimą.

Atstovų Rūmai 417 balsų – neprieštaraujant nė vienam įstatymų leidėjui – taip pat pritarė Senato patvirtintam įstatymo projektui, draudžiančiam parduoti ašarines dujas, gumines kulkas ir kitą įrangą, kurias saugumo pajėgos Honkonge naudoja jau beveik pusmetį besitęsiantiems demokratijos šalininkų protestams slopinti.

Šie įstatymo projektai galėtų išprovokuoti konfliktą tarp dviejų ekonominių supergalybių ir sužlugdyti svarbų prekybos susitarimą, dėl kurio deramasi daug mėnesių.

Trečiadienį Pekinas perspėjo, kad imsis „griežtų atsakomųjų priemonių“, jei Honkongo žmogaus teisių ir demokratijos akto projektas taps įstatymu.

Kinijos užsienio reikalų viceministras Ma Zhaoxu (Ma Džaosiu) iškvietė JAV reikalų patikėtinio pareigas einantį Williamą Kleiną (Viljamą Kleiną), kad pareikštų „griežtą protestą“ ir pareikalautų JAV neleisti šiam projektui tapti įstatymu. JAV ambasadorius Terry Branstadas (Teris Branstadas) šiuo metu yra išvykęs iš Kinijos.

Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Geng Shuangas (Geng Šuangas) ketvirtadienį sakė, kad Honkongo žmogaus teisių ir demokratijos aktas kenkia ir Kinijos, ir JAV interesams Honkonge.

Amerika palaiko jus ir Amerika visuomet jus rems.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang I) ketvirtadienį sakė, kad JAV priimtu teisės aktu „nuolaidžiaujama smurtaujantiems nusikaltėliams“ ir siekiama „drumsti ar net sunaikinti Honkongą“.

Šis įstatymo projektas yra „akivaizdus kišimasis į Kinijos vidaus reikalus“, per susitikimą Pekine buvusiam JAV gynybos sekretoriui Williamui Cohenui (Viljamui Koenui) sakė Wang Yi, kurio žodžiai cituojami Kinijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Pasak Wang Yi, Kinija „niekada neleis, kad pavyktų kokie nors bandymai kenkti Honkongo klestėjimui ir stabilumui ar „vienos šalies, dviejų sistemų“ principui.

Įtakingas JAV Atstovų Rūmų Užsienio reikalų komiteto respublikonas Michaelas McCaulas (Maiklas Makolas) savo ruožtu smerkė Honkonge matomą Kinijos „autoritarišką brutalumą“.

„Amerika palaiko jus ir Amerika visuomet jus rems“, – sakė M. McCaulas, kreipdamasis į Honkongo gyventojus.

Balsavimai pademonstravo neįprastą tvirtą abiejų partijų paramą susiskaldžiusiame Vašingtone.

Respublikonų senatorius Marco Rubio (Markas Rubijus), padėjęs pateikti Senatui įstatymo projektą, gyrė Atstovų Rūmų pirmininkę demokratę Nancy Pelosi (Nensi Pelouzi) už greit surengtą balsavimą.

„Kinijos komunistų partijai ir Honkongo vyriausybės pareigūnams toliau pažeidinėjant pagrindines Honkongo žmonių teises ir ardant Honkongo autonomiją, Jungtinės Valstijos privalo aiškiai pasakyti, kad mes toliau palaikome honkongiečių kovą už ilgai puoselėtas savo laisves“, – sakė M. Rubio.

Įstatymo projektas buvo priimtas dešimtims demokratijos siekiančių protestuotojų nesitraukiant iš policijos apsiausto Honkongo universiteto, kur keturias dienas trunkanti priešprieša prikaustė pasaulio dėmesį.

Honkongą jau beveik pusę metų krečia protestai prieš Kiniją ir neramumai, kuriuos išprovokavo dabar jau atšauktas ekstradicijų į pagrindinę Kinijos teritorijos dalį įstatymas, atgaivinęs nuogąstavimus, kad Pekinas kėsinasi į miesto laisves.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS