JAV nerimauja, kad Rusija gali dislokuoti Baltarusijoje branduolinių ginklų | Diena.lt

JAV NERIMAUJA, KAD RUSIJA GALI DISLOKUOTI BALTARUSIJOJE BRANDUOLINIŲ GINKLŲ

Jungtinės Valstijos nerimauja, kad Rusijos karių atvykimas į Baltarusiją dalyvauti pratybose gali nulemti nuolatinį rusų pajėgų, galbūt įskaitant branduolinius ginklus, dislokavimą šioje šalyje, antradienį reporteriams sakė Valstybės departamento aukšto rango pareigūnas.

Rusijos pajėgos dislokuojamos Baltarusijoje jos autoritariniam lyderiui Aliaksandrui Lukašenkai pirmadienį paskelbus, kad abi šalys kitą mėnesį surengs bendras karines pratybas.

Šis žingsnis, žengtas be įprasto išankstinio perspėjimo regiono šalims, dar labiau padidino įtampą tarp Vakarų ir Rusijos dėl galimos rusų invazijos į Ukrainą. Pastaroji ribojasi ir su Rusija, ir su Baltarusija.

Minėtas JAV pareigūnas, nenorėjęs skelbti savo pavardės, sakė, kad į Baltarusiją atvykstančių Rusijos pajėgų dydis „neatitinka to, ko tikėtumės normalių pratybų“ atveju.

„Svarbus yra laikas... Žinoma, kyla susirūpinimas, kad Rusija galbūt ketina prisidengdama bendromis karinėmis pratybomis dislokuoti pajėgas Baltarusijoje potencialiai siekdama pulti Ukrainą“, – sakė pareigūnas.

Anot jo, Baltarusijos konstitucijos pataisos, teikiamos kito mėnesio referendumui, galėtų sudaryti sąlygas nuolatiniam Rusijos pajėgų buvimui šios šalies teritorijoje.

„Šie konstitucijos pataisų projektai gali rodyti, kad Baltarusija planuoja leisti jos teritorijoje dislokuoti ir Rusijos įprastines, ir branduolines pajėgas“, – pažymėjo pareigūnas.

Tai reikštų „iššūkį Europos saugumui“, ir dėl to gali reikėti atsako, sakė jis.

Baltarusija taip pat ribojasi su NATO narėmis Lenkija, Lietuva ir Latvija.

Normalių pratybų, kuriose, pavyzdžiui, dalyvauja 9 tūkst. karių, atveju, reikia pranešti prieš 42 dienas. Jei pratybose dalyvauja daugiau kaip 13 tūkst. karių, jose turi dalyvauti tarptautiniai stebėtojai, sakė minimas JAV pareigūnas.

„Taip atrodo normalios [pratybos]. Šios [pratybos] visiškai kitokios, – sakė jis. – Su laiku Lukašenka vis labiau ir labiau kliaujasi visokiausia Rusijos parama. Mes žinome, kad jis tos paramos negauna veltui.“

„Aišku, kad Rusija siekia pasinaudoti Lukašenkos pažeidžiamumu ir reikalauja atsiteisti pagal kažkiek susikaupusius skolos raštus“, – pridūrė JAV pareigūnas.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Anonimas

Jau seniai dislokuota branduoliniu ginklų Baltarusijoje.Pramiegojo.

Zinantis

Gudijoje jau stovi kremliaus statyta Astravo branduoline. Gal pamirsot?

Paplokite Broileriui

Tokio "atsakingo" nuvadovavimo nesugebetu surezgi net visiskas idiotas, o Broileris - prasom...!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS