JAV nesureikšmina naujos Šiaurės Korėjos balistinės raketos pavojingumo | Diena.lt

JAV NESUREIKŠMINA NAUJOS ŠIAURĖS KORĖJOS BALISTINĖS RAKETOS PAVOJINGUMO

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo trečiadienį nesureikšmino fakto, kad Šiaurės Korėja per paradą pademonstravo didžiulę naują tolimojo nuotolio raketą, pabrėždamas, kad prezidento Donaldo Trumpo pasiektais susitarimais su Pchenjanu pavyko sumažinti pavojų.

Šeštadienį Šiaurės Korėjos sostinėje vykusiame kariniame parade lyderis Kim Jong Unas stebėjo, kaip gabenama tarpžemyninė balistinė raketa, kuri, analitikų vertinimu, yra didžiausia keliais transportuojama skystuoju kuru varoma raketa visame pasaulyje.

Tačiau M. Pompeo, organizavęs 2018 metais įvykusį istorinį D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą, pabrėžė, kad tik bandymai gali užtikrinti raketos funkcionalumą.

„Šiaurės korėjiečiai pernai visgi atliko lygiai nulį tarpžemyninių balistinių raketų bandymų. Tas pats pasakytina ir apie ankstesnius metus“, – žurnalistams sakė M. Pompeo.

„Taigi, susitarimas, supratimas, nors jis ir neleido pasiekti pagrindinio mūsų tikslo Šiaurės Korėjoje, be abejo, sumažino pavojų Jungtinėms Valstijoms – ypač palyginti su tuo, kokioje padėtyje būtume buvę, jei būtume tęsę ankstesnės administracijos politiką“, – pridūrė amerikiečių diplomatijos vadovas.

Tuo metu Pentagone gynybos sekretorius Markas Esperis priėmė savo kolegą pietų korėjietį Suh Wooką. Per susitikimą M. Esperis pareiškė, kad tiek Vašingtonas, tiek jo sąjungininkas Seulas tebesiekia „galutinės, visiškai patikrintos Šiaurės Korėjos denuklearizacijos“.

„Sutinkame, kad Šiaurės Korėjos branduolinės ir balistinių raketų programos tebėra rimta grėsmė regiono bei pasaulio saugumui ir stabilumui“, – nurodė Pentagono vadovas.

Šiaurės Korėja neatliko jokių branduolinių ar tolimojo nuotolio raketų bandymų nuo 2018 metų birželio, kuomet Kim Jong Unas ir D. Trumpas pasirašė bendrą deklaraciją per viršūnių susitikimą Singapūre.

Dar vienos kadencijos per lapkričio 3 dieną vyksiančius prezidento rinkimus sieksiantis D. Trumpas ne kartą gyrėsi, kad jam pavyko užkirsti kelią visuotiniam karui, kilus įtampai dėl Pchenjano vykdytų raketų ir branduolinių bandymų.

Tačiau nepaisant Baltųjų rūmų šeimininko pareiškimo, kad jis ir Šiaurės Korėjos lyderis „įsimylėjo“ vienas kitą, diplomatinės pastangos buksuoja jau metus, nesant jokių ženklų, kad bus pasiektas ilgalaikis susitarimas, kuris leistų visam laikui uždaryti Pchenjano branduolinę programą.

Savo Naujųjų metų kalboje Kim Jong Unas perspėjo, kad Šiaurės Korėja nebėra saistoma savo pačios paskelbto moratoriumo branduolinių ginklų ir tolimojo nuotolio balistinių raketų bandymams, nors savo grasinimų jis taip ir neištesėjo.

Pasak analitikų, šeštadienį parodyta raketa veikiausiai yra pritaikyta nešti kelias kovines galvutes, varomas atskiromis mažesnėmis raketomis.

Jeffrey Lewisas iš Midlberio tarptautinių studijų instituto praėjusią savaitę sakė, kad naujosios raketos yra „aiškiai skirtos sutriuškinti JAV raketinės gynybos sistemą Aliaskoje“.

Jei šios raketos neštų tris ar keturias kovines galvutes, JAV reiktų išleisti apie 1 mlrd. dolerių 12–16 perėmėjų, kurių reiktų apsiginti nuo kiekvienos tokios raketos, tviteryje rašė jis.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS