JAV paskelbė naujų sankcijų Rusijai | Diena.lt

JAV PASKELBĖ NAUJŲ SANKCIJŲ RUSIJAI

Jungtinės Valstijos penktadienį paskelbė plataus masto sankcijas, kuriomis siekiama padidinti ekonominį spaudimą Rusijai dėl jos invazijos į Ukrainą ir sugriežtinti pastangas apriboti Maskvos galimybes apeiti jau galiojančias priemones.

Naujosios sankcijos, nukreiptos į bankų, kasybos ir gynybos pramonės sektorius, palies „daugiau kaip 200 asmenų ir subjektų, įskaitant Rusijos ir trečiųjų šalių subjektus Europoje, Azijoje ir Artimuosiuose Rytuose, kurie remia Rusijos karo veiksmus“, teigė Baltieji rūmai.

Tarp asmenų, kuriems bus taikomos naujos sankcijos, papildysiančios daugybę ankstesnių priemonių, įvestų per pastaruosius dvylika mėnesių, bus „tuzinas Rusijos finansų įstaigų, suderinus su sąjungininkais ir partneriais, taip pat Rusijos pareigūnai ir įgaliotosios institucijos, neteisėtai veikiančios Ukrainoje“.

Baltieji rūmai teigė, kad smogiama Rusijos gynybos ir aukštųjų technologijų sektoriams, be kita ko, užkertant kelią pastangoms apeiti galiojančias sankcijas.

JAV prekybos departamentas įves eksporto kontrolę beveik 90 Rusijos ir trečiųjų šalių bendrovių, įskaitant Kinijos įmones, „už dalyvavimą sankcijų apeidinėjimo veikloje, remiant Rusijos gynybos sektorių“, teigė Baltieji rūmai.

Bendrovėms, kurioms paskelbtos sankcijos, bus uždrausta „pirkti prekes, pavyzdžiui, puslaidininkius, pagamintus JAV arba su tam tikromis JAV technologijomis ar programine įranga užsienyje“.

Ekonominės sankcijos taip pat taikomos Rusijos metalų ir kasybos sektoriui.

„Dėl šiandienos veiksmų bus padidinti muitai daugiau nei 100 Rusijos metalų, mineralų ir chemijos produktų, kurių vertė Rusijai siekia maždaug 2,8 mlrd. dolerių (2,6 mlrd. eurų). Taip pat gerokai padidės Rusijoje išlydyto ar išlieto aliuminio patekimo į JAV rinką išlaidos“, – teigė Baltieji rūmai.

Ši priemonė atlygins žalą, kurią JAV gamintojams padarė Rusijos invazija, teigė Baltieji rūmai.

Baltieji rūmai pridūrė, kad naujausios priemonės prieš Rusiją pradedamos taikyti „koordinuojant veiksmus su G-7 partneriais ir sąjungininkais“.

Didžiojo septyneto (G-7) šalys, penktadienį planuojančios virtualų aukščiausiojo lygio susitikimą, skirtą paminėti pirmąsias Rusijos invazijos į Ukrainą metines, paskelbs apie naują instituciją, vadinamą Vykdymo užtikrinimo koordinavimo mechanizmu, skirtą užkirsti kelią bandymams apeiti galiojančias sankcijas.

Šiam organui pirmaisiais metais pirmininkaus Jungtinės Valstijos, pranešė Baltieji rūmai.

Gairės: sankcijos, JAV, Rusija, Ukraina, karas Ukrainoje
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS