JAV paskelbė sankcijas 7 venesueliečiams, įskaitant televizijos savininką | Diena.lt

JAV PASKELBĖ SANKCIJAS 7 VENESUELIEČIAMS, ĮSKAITANT TELEVIZIJOS SAVININKĄ

  • 0

Jungtinės Valstijos antradienį įvedė sankcijas septyniems venesueliečiams, įskaitant naujienų televizijos „Globovision“ savininką, dėl įtariamo milijardų dolerių vertės sumų išgrobstymo krizės apimtoje Venesueloje.

Likus kelioms dienoms iki Venesuelos prezidento Nicolas Maduro (Nikolo Maduro) prisaikdinimo naujai kadencijai po prieštaringai vertinamo perrinkimo, JAV iždo sekretorius Stevenas Mnuchinas (Stivenas Mnučinas) pažadėjo imtis priemonių prieš jo vyriausybės metodus „vogti iš savo žmonių“. Teigiama, kad grobstymas vyko keičiant valiutą juodojoje rinkoje.

„Mūsų veiksmai prieš šį korumpuotą valiutos keitimo tinklą atskleidžia dar vieną apgailėtiną praktiką, kuria Venesuelos režimo nariai naudojosi siekdami pasipelnyti Venesuelos žmonių sąskaita“, – sakoma S. Mnuchino pareiškime.

„Jungtinės Valstijos lieka įsipareigojusios pareikalauti atsakomybės atsakingųjų už tragišką Venesuelos smukimą ir toliau, naudodamosi diplomatinėmis bei ekonominėmis priemonėmis, rems Venesuelos žmonių pastangas atkurti savo demokratiją“, – pažymėjo S. Mnuchinas. 

Kaip nurodo Iždo departamentas, venesueliečiai, kuriems įvestos sankcijos, trūkstant vietos valiutos vyriausybės projektams finansuoti ėjo į juodosios rinkos valiutos keityklas parduoti dolerių aukštesniu kursu nei oficialusis.

Schema generavo daugiau kaip 2,4 mlrd. dolerių (2,1 mlrd. eurų) pajamų, nukeliavusių į vyriausybės licencijuotas keityklas, o galiausiai – pas pačius minimus pareigūnus. Jie šiuos pinigus kišo į sąskaitas JAV ir Europos bankuose arba juos investavo, sakė Iždo departamentas.

Turto įšaldymas

Iždo departamentas įšaldė visą minimų venesueliečių turtą ir lėšas Jungtinių Valstijų teritorijoje ir numatė bausmes už su jais susijusias finansines transakcijas.

Lengvata buvo suteikta „Globovision“, kad ji galėtų tęsti veiklą dar mažiausiai vienus metus.

„Globovision“ buvo paskutinė Venesuelos televizija, palaikiusi opoziciją, bet 2013 metais ją išpirko investuotojai, palaikantys N. Maduro ir jo velionį pirmtaką Hugo Chavezą (Hugą Čavesą).

„Globovision“ savininkas Raulis Gorrinas Belisario (Raulis Gorinas Belisarijas) jau buvo apkaltintas JAV teisme dėl įtariamo Venesuelos pareigūnų papirkinėjimo ir daugiau kaip 1 mlrd. dolerių (0,87 mlrd. eurų) išgrobstymo.

Naujos sankcijos taip pat paskelbtos Claudiai Patriciai Diaz Guillen (Klaudijai Patrisijai Dias Gvilen), kuri 2011–2013 metais vadovavusi Venesuelos nacionaliniam iždo biurui.

Kritus naftos kainoms ir pajamoms iš jos eksporto, Venesueloje didėjo ekonominė krizė, o N. Maduro socialistų vyriausybei buvo sunku užtikrinti vaistų ir būtiniausių maisto produktų tiekimą.

Tarptautinis valiutos fondas (TVF) prognozuoja, kad 2019 metais infliacija Venesueloje šoktelės iki 10 mln. procentų.

Nuo 2015 metų iš Venesuelos pabėgo daugiau kaip 2,3 mln. žmonių, o Jungtinės Tautos numato, kad šiemet šis skaičius viršys 5,3 milijono.

Per gegužės rinkimus, kuriuos temdė pažeidimai, N. Maduro laimėjo dar vieną šešerių metų kadenciją.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) galvojo apie karinę intervenciją į Venesuelą, todėl N. Maduro teigia, kad prieš jį rezgamas JAV remiamas sąmokslas.

Vadinamoji Limos grupė, kurią sudaro Lotynų Amerikos valstybės, išskyrus Meksiką, ir Kanada, yra sakiusi, kad nepripažins naujosios N. Maduro vadovaujamos administracijos, darbą turinčios pradėti ketvirtadienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS