JAV paskelbs apie 4 tūkst. karių išvedimą iš Afganistano | Diena.lt

JAV PASKELBS APIE 4 TŪKST. KARIŲ IŠVEDIMĄ IŠ AFGANISTANO

JAV, anot žiniasklaidos, šią savaitę paskelbs apie dalinį savo pajėgų atitraukimą iš Afganistano. Šalį paliks apie 4 tūkst. amerikiečių karių, pranešė stotis NBC ir kitos JAV žiniasklaidos priemonės, remdamosi vyriausybės šaltiniais. Šiuo metu Afganistane yra dislokuota apie 13 tūkst. JAV kareivių.

Stotis CNN sekmadienį citavo vyriausybės atstovą, kad apie karių išvedimą gali būti paskelbta šią savaitę, tačiau data esą „nuolat keičiasi“. JAV ginkluotųjų pajėgų Afganistane atstovas sakė, kad daliniai negavo įsakymo trauktis.

Prieš savaitę JAV ir radikalus islamo Talibanas po trijų mėnesių pertraukos atnaujino taikos derybas. Tačiau po išpuolio prieš JAV Bagramo karinę bazę, per kurį žuvo du žmonės ir dešimtys buvo sužeisti, ketvirtadienį pokalbiai vėl nutrūko.

Derybose buvo kalbama apie dalinio JAV pajėgų išvedimo iš Afganistano sąlygas. Mainais už tai Talibanas turėtų nutraukti ryšius su „Al Qaedaa“, kovoti su „Islamo valstybe“ (IS) ir pradėti tiesiogines derybas su vyriausybe Kabule.

JAV prezidentas Donaldas Trumpas nori, kad baigtųsi 18 metų trunkantis pilietinis karas Afganistane – be kita ko, kad 2020-aisiais rinkimų metais galėtų pasigirti laimėjimais užsienio politikos srityje. JAV į Afganistaną įžengė 2001-aisiais po Rugsėjo 11-osios išpuolių, Jų  tikslas buvo įveikti „Al Qaeda“.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS