JAV patvirtino vykstant apsikeitimą kaliniais su Iranu | Diena.lt

JAV PATVIRTINO VYKSTANT APSIKEITIMĄ KALINIAIS SU IRANU

  • 0

Jungtinės Valstijos pirmadienį patvirtino apsikeitimą kaliniais su Iranu ir pranešė, kad prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) suteikė malonę penkiems iraniečiams, kalintiems arba laukusiems teismo už nesmurtinius nusikaltimus.

Vienas JAV pareigūnas sakė, kad du iš jų buvo kalėjime, vieno bausmė netrukus turėjo baigtis, o trys laukė teismo.

Pirmadienio popietę paskelbta, kad lėktuvas su Irane kalintais JAV piliečiais jau nusileido Katare.

JAV pareigūnas teigė, kad J. Bidenas, žengdamas šį politiškai rizikingą žingsnį, taip pat įves naujas sankcijas Irano žvalgybos ministerijai ir buvusiam prezidentui Mahmoudui Ahmadinejadui (Mahmudui Ahmadinedžadui).

Sankcijos buvo įvestos dėl įtariamos apgaulės, susijusios su buvusio FTB agento Bobo Levinsono, kuris paslaptingomis aplinkybėmis dingo Irane ir yra laikomas mirusiu, dingimu.

„Jungtinės Valstijos niekada nepasiduos dėl Bobo Levinsono. Raginame Irano režimą pateikti išsamią ataskaitą apie tai, kas nutiko Bobui Levinsonui“, – sakė vienas aukšto rango JAV pareigūnas, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

Kataro lėktuvas išskrido su penkiais kaliniais ir dviem giminaičiais, lydimais Kataro ambasadoriaus.

B. Levinsonas buvo nuvykęs į Irano Kišo salą su CŽA misija. Iranas niekada nepripažino jo suėmimo.

JAV prezidentas J. Bidenas pareiškė, kad Jungtinės Valstijos ir toliau didins naštą Iranui, nepaisant susitarimo dėl apsikeitimo kaliniais, pagal kurį pirmadienį buvo išlaisvinti penki amerikiečiai.

Irano žiniasklaida savo ruožtu pranešė, kad du iš penkių iraniečių, kuriuos Jungtinės Valstijos paleido, pirmadienį atvyko į Katarą.

„Mehrdadas Moeinas Ansari (Mehrdadas Moeinas Ansaris) ir Reza Sarhangpouras (Reza Sarhangpuras), kurie buvo paleisti per JAV ir Irano apsikeitimą kaliniais ir planavo vykti į Iraną, atvyko į Dohą“, – pranešė naujienų agentūra „Tasnim“.

Apie padėtį informuotas šaltinis naujienų agentūrai AFP kiek anksčiau sakė, kad Kataro lėktuvas su penkiais Irane sulaikytais JAV piliečiais išskrido į Dohą.

„Kataro lėktuvas išskrido su penkiais kaliniais ir dviem giminaičiais, lydimais Kataro ambasadoriaus“, – sakė informuotas šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga.

JAV pareigūnas sakė, kad iš Irano išskridusiame Kataro lėktuve buvo septyni JAV piliečiai. Tarp jų yra trys anksčiau identifikuoti amerikiečiai – Siamakas Namazi (Siamakas Namazis), Moradas Tahbazas ir Emadas Sharqi (Emadas Šarkis) – ir du, kurie nori likti nežinomi.

Lėktuve taip pat yra S. Namazi motina ir E. Sharqi žmona. Jos abi yra JAV pilietės, kurioms buvo uždrausta išvykti iš Irano, nors ir nebuvo įkalintos.

Visi jie yra iraniečių kilmės, todėl Teheranas, nepripažįstantis dvigubos pilietybės, juos laiko savo piliečiais.

Naujienų agentūrai AP išanalizavus skrydžių sekimo duomenis matyti, kad „Qatar Airways“ lėktuvas pakilo iš Teherano Mehrabado tarptautiniamo oro uosto, kuris ir anksčiau buvo naudojamas mainams.

Irano valstybinė žiniasklaida netrukus pranešė, kad orlaivis išvyko iš Teherano.

Anksčiau pranešta, kad JAV sąjungininko Seulo ilgai įšaldytos Irano lėšos, iš viso 6 mlrd. dolerių (5,63 mlrd. eurų), buvo pervestos į Kataro banko sąskaitas, siekiant sudaryti sąlygas JAV ir Irano apsikeitimui kaliniais.

Pagal susitarimą, kurį anksčiau patvirtino Vašingtonas ir Teheranas, Iranas paleis penkis sulaikytus JAV piliečius. Teheranas nurodė, kad Vašingtonas taip pat paleis penkis iraniečius.

Praėjusią savaitę Baltieji rūmai paneigė, kad Irano lėšų atblokavimas yra išpirka.

Prezidento administracija tvirtino, kad Iranui bus leista pinigus naudoti tik maistui, vaistams ir kitoms humanitarinėms prekėms pirkti.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS