Turkija pareiškė surengsianti karinę operaciją prieš Sirijos kurdus | Diena.lt

TURKIJA PAREIŠKĖ SURENGSIANTI KARINĘ OPERACIJĄ PRIEŠ SIRIJOS KURDUS

  • 2

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) antradienį pareiškė, kad jo šalis „labai greitai“ rengiasi „eliminuoti“ grėsmę, kurią kelia JAV remiamos Sirijos kurdų pajėgos YPG.

„Turkija turi teisę eliminuoti visas grėsmes, kylančias jos nacionaliniam saugumui. Išdžiovinti teroristų pelkę šiaurės Sirijoje yra mūsų pagrindinis prioritetas. Dievui leidus, labai greitai tęsime procesą, pradėtą (ankstesniais puolimais Sirijoje)“, – sakė jis per televiziją Ankaroje.

Anksčiau antradienį Jungtinės Valstijos perspėjo, kad bet kokia vienašališka Turkijos ataka prieš kurdų kovotojus Sirijoje būtų nepriimtina ir pažadėjo derėtis, kad užkirstų kelią tokiam scenarijui.

„Mes aiškiai manome, kad bet kokie jų vienašališki veiksmai būtų nepriimtini“, – žurnalistams sakė amerikiečių gynybos sekretorius Markas Esperis, šiuo metu keliaujantis po Azijos šalis.

„Taigi, dabar bandome su jais susitarti, kad išspręstume jiems nerimą keliančius klausimus, ir aš tikiuosi, kad tai pavyks. Bandome užkirsti kelią vienašališkam puolimui“, – pareiškė Pentagono vadovas.

R. T. Erdoganas praėjusią savaitę pažadėjo surengti karinę operaciją prieš YPG Sirijos šiaurėje, į rytus nuo Eufrato upės.

Vašingtonas YPG rėmė kaip pagrindinę jėgą, kovojančią su „Islamo valstybe“ (IS) Sirijoje, tačiau Ankara YPG laiko Kurdistano darbininkų partijos (PKK), kuri pastaruosius 35 metus Turkijoje vykdo kruviną sukilimą, padaliniu.

Ankaroje vykstančiomis JAV gynybos pareigūnų ir jų kolegų turkų derybomis siekiama sukurti Sirijos šiaurinėje dalyje „saugiąją zoną“, kad YPG nepriartėtų prie Turkijos sienos. Vis dėlto kol kas Turkija nepatenkinta JAV pasiūlymais.

„Turkija tikisi iš JAV žingsnių, prideramų NATO sąjungininkei ir strateginei partnerei“, – pareiškė R. T. Erdoganas.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

T.

Vyksta kurdų genocidas o pasaulis tyli.

Bomba

Tegul pagrindinis turkas papraso pagalbos kremliaus, tikriausiai neatsisakys... :)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS