JAV prekybos karas su ES smogs ir Lietuvos pienininkams | Diena.lt

JAV PREKYBOS KARAS SU ES SMOGS IR LIETUVOS PIENININKAMS

Tarp JAV ir ES bręstantis prekybos karas nežada nieko gero Bendrijos pieno sektoriui – didžiausio smūgio laukia Airijos pienininkai, tačiau neigiamų pasekmių gali sulaukti ir Lietuva, teigia ekspertai.

JAV Prekybos atstovybė pranešė apie ketinimus papildomai apmokestinti 317 europietiškų produktų, kurių vertė siekia apie 21 mlrd. JAV dolerių, rašo dairyreporter.com.

Šiame sąraše net 44 yra pieno produktai - sviestas, jogurtas, sūris bei kiti pieno gaminiai. Jų importo vertė į Valstijas 2018 metais siekė 1 mlrd. JAV dolerių.

Tuo tarpu ES apmokestinimą taiko tik 11 pieno produktų, įvežamų iš JAV. Jų vertė siekia 100 mln. JAV dolerių.

Banko „Robobank“ paskelbtoje ataskaitoje teigiama, kad papildomas apmokestinimas skaudžiausiai atsilieps ES pieno perdirbimo sektoriui.

Skaičiuojama, kad didžiausių nuostolių patirs Airija, iš kurios į JAV importuojami 44 rūšių pieno produktai. JAV daug sūrių importuoja iš Prancūzijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Danijos, Vokietijos ir Italijos – šių šalių sūrininkai tiesiogiai pajus naujų JAV tarifų pasekmes.

Neigiamos pasekmės, kurių gali sulaukti Europos pieno pramonė, turės įtakos ir Lietuvos pienininkams, kurie apie 80 proc. viso eksporto realizuoja Europos Sąjungoje.

„Robobank“ atkreipia dėmesį, kad ES patirs didesnių nuostolių nei JAV, nes JAV importuoja daugiau europietiškų pieno produktų nei ES importuoja produktų iš JAV.

„Rūšiniai brandinti europietiški sūriai yra itin vertinami ir mažiau jautrūs kainos pokyčiams. Vis dėlto 100 proc. papildomai apmokestintas jau ir taip ganėtinai brangus produktas gali paskatinti pirkėjus rinktis ne tokius brangius vietinius sūrius, o ne importuotus iš ES“, - sako Mary Ledman, „Robobank“ globalios pieno rinkos ekspertė.

ES pagal sūrių eksportą yra pasaulio lyderė, o Lietuvos užsienio prekyboje sūrių pardavimai sudaro apie 40 proc. viso pieno produktų eksporto.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

Laikas išmokt SAVO rinkas gint, o ir - niekada nereikia manyt kad užsienio prekyba tai panacėja, muitai tiesiog leidžia importuot TIK išties geras prekes.

Ozys&Ozesnis

Nu teisingai, kam Amerikai reikalingos kolonisjos, visokie siknalaiciai ir pakalikai??? Tam kad jas dulkinti

Pilietis

Kaimynam vežkite ir nebus problemų.O JAV tegul valgo savo pagamintą surogatą.Tenai viskas yra netikra ,žmonės ir tie iš mėgintuvėlių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS