JAV prokuroras kritikuoja FBT tyrimą dėl galimo D. Trumpo kampanijos ir Rusijos sąmokslo | Diena.lt

JAV PROKURORAS KRITIKUOJA FBT TYRIMĄ DĖL GALIMO D. TRUMPO KAMPANIJOS IR RUSIJOS SĄMOKSLO

  • 2

Federalinio tyrimų biuro (FTB) tyrimas dėl galimo Rusijos ir buvusio JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) 2016 metų prezidento rinkimų kampanijos sąmokslo buvo grindžiamas menkais įrodymais ir turi didelių trūkumų, pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje pareiškė nepriklausomas JAV prokuroras.

2019 metais tuometinio prezidento D. Trumpo generalinis prokuroras Billas Barras (Bilas Baras) paskyrė specialųjį patarėją Johną Durhamą (Džoną Daremą) ištirti ankstesnio tyrimo, ar D. Trumpas buvo susimokęs su Rusija per 2016 metų prezidento rinkimus, ištakas.

D. Trumpas skundėsi, kad tas tyrimas buvo bandymas politiškai su juo susidoroti.

J. Durhamo daugiau nei 300 puslapių ataskaita parengta po ketverius metus trukusio tyrimo, kurį tęsė dabartinio JAV prezidento Joe Bideno (Džo Baideno) paskirtas B. Barro įpėdinis Merrickas Garlandas (Merikas Garlandas).

Šioje naujausioje ataskaitoje itin kritiškai vertinamos FTB tyrimo kodiniu pavadinimu „Crossfire Hurricane“ ištakos.

„Atrodo, kad nei JAV teisėsauga, nei žvalgybos tarnyba neturėjo jokių faktinių įrodymų apie sąmokslą, kai buvo pradėtas „Crossfire Hurricane“ tyrimas“, – teigiama ataskaitoje.

OHO! Po išsamių tyrimų specialusis patarėjas J. Durhamas daro išvadą, kad FTB niekada neturėjo pradėti Trumpo ir Rusijos tyrimo!

Buvęs federalinis prokuroras J. Durhamas taip pat teigė, kad FTB ir JAV Teisingumo departamentas, tirdami D. Trumpą ir jo varžovę rinkimuose Hillary Clinton (Hilari Klinton), taikė dvigubus standartus.

Ataskaitoje teigiama, kad FTB, remdamasis neapdorota ir nepatvirtinta žvalgybine informacija, pradėjo „Crossfire Hurricane“ tyrimą, kuris akivaizdžiai skyrėsi nuo to, kaip FTB nagrinėjo ankstesnius klausimus, susijusius su galimais užsienio bandymais kištis į rinkimus, nukreiptais prieš H. Clinton kampaniją.

J. Durhamas pareiškė, kad aukšto rango FTB darbuotojai nepakankamai kritiškai įvertino gautą informaciją, ypač duomenis, gautus iš su politikais susijusių asmenų ir organizacijų.

Dėl to tyrėjai „veikė be deramo objektyvumo ar santūrumo nagrinėdami įtarimus dėl JAV politinės kampanijos ir užsienio jėgos sąmokslo ar konspiracijos“, sakė jis.

D. Trumpas savo socialinio tinklo „Truth Social“ paskyroje teigiamai įvertino J. Durhamo pareiškimus.

„OHO! Po išsamių tyrimų specialusis patarėjas Johnas Durhamas daro išvadą, kad FTB niekada neturėjo pradėti Trumpo ir Rusijos tyrimo!“ – „Truth Social“ rašė eksprezidentas.

„Kitaip tariant, Amerikos visuomenė buvo apgauta, kaip ir dabar yra apgaudinėjama tų, kurie nenori matyti AMERIKOS DIDYBĖS!“ – pridūrė jis, turėdamas omenyje kelis prieš jį nukreiptus tyrimus.

Netinkami žingsniai

FTB savo pareiškime nurodė, kad dabartinė biuro vadovybė įgyvendina dešimtis korekcinių veiksmų.

„Jei šios reformos būtų buvusios įgyvendintos 2016 metais, ataskaitoje nurodytų klaidų būtų buvę galima išvengti“, – teigiama FTB pareiškime.

Pagal tuometinio generalinio prokuroro B. Barro nurodymą J. Durhamo pagrindinė užduotis buvo išnagrinėti 2016 metų liepą pradėjo tyrimo „Crossfire Hurricane“ ištakas ir 2017-ųjų gegužę specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) inicijuotą tyrimą.

Abiejuose tyrimuose daugiausia dėmesio skirta Rusijos kibernetiniams įsilaužimams ir manipuliavimui socialiniais tinklais D. Trumpo naudai prieš 2016-ųjų prezidento rinkimus.

R. Muellerio tyrimas apėmė ir įtariamą D. Trumpo trukdymą vykdyti teisingumą.

Galiausiai po R. Muellerio tyrimo nuteisti šeši D. Trumpo kampanijos nariai ir pateikti kaltinimai 25 rusams.

Tačiau R. Muelleris nerado jokių įrodymų, kad D. Trumpo rinkimų kampanija būtų vykdžiusi nusikalstamą bendradarbiavimą su Rusija, o B. Barras atmetė jo pateiktus įrodymus apie įtariamą D. Trumpo trukdymą vykdyti teisingumą.

Po J. Durhamo tyrimo vienam Rusijos piliečiui ir žinomam Vašingtono advokatui buvo pateikti kaltinimai dėl melagingų pareiškimų FTB, tačiau abu jie buvo išteisinti.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Ot naujiena

JAValkatyne nieko naujo,feikai,melagyste,apkalbejimas,iskraipymai.

G -7 bespausdami KINIJĄ,

greičiau a p s i k a k o s, nei pakeis Kinijos nuosaikę laikyseną

SUSIJUSIOS NAUJIENOS