JAV: Rusija nesilaiko paskutinės likusios branduolinės ginkluotės kontrolės sutarties | Diena.lt

JAV: RUSIJA NESILAIKO PASKUTINĖS LIKUSIOS BRANDUOLINĖS GINKLUOTĖS KONTROLĖS SUTARTIES

  • 0

Vis didėjant įtampai dėl karo Ukrainoje, Jungtinės Valstijos antradienį pareiškė, kad Rusija nesilaiko naujosios START sutarties – paskutinės likusios dviejų didžiausių pasaulio branduolinių galybių sutarties dėl branduolinės ginkluotės kontrolės.

Valstybės departamentas atsakyme į Kongreso pateiktą užklausą supeikė Rusiją dėl sustabdyto karinių objektų inspektavimo ir derybų atšaukimo, tačiau neapkaltino savo Šaltojo karo priešininkės padidinus branduolinių galvučių arsenalą tiek, kad būtų viršytos sutartos ribos.

„Rusija nesilaiko naujojoje START sutartyje nustatyto įpareigojimo sudaryti sąlygas inspektavimo veiklai savo teritorijoje“, – pareiškė Valstybės departamento atstovas spaudai, pabrėžęs, kad Maskvos atsisakymas leisti JAV vykdyti šalies karinių objektų patikrinimus pagal naująją START „kelia grėsmę JAV ir Rusijos branduolinės ginkluotės kontrolės perspektyvoms“.

„Rusija žino aiškų kelią, kaip vėl užtikrinti visapusišką atitiktį [START sutarčiai]. Rusijai tereikia leisti vykdyti inspektavimo veiklą savo teritorijoje, kaip ji tai darė daug metų pagal naująją START sutartį, ir susitikti Dvišalės konsultacinės komisijos posėdyje“, – pažymėjo atstovas, turėjęs omenyje pagal sutartį vykstančias oficialias derybas.

„Rusijos inspektoriams niekas netrukdo vykti į Jungtines Valstijas ir vykdyti patikrinimus“, – pridūrė atstovas.

Maskva rugpjūčio pradžioje paskelbė stabdanti JAV vykdomus jos karinių objektų patikrinimus pagal naująją START, teigdama, kad tokią reakciją išprovokavo amerikiečių sudaromos kliūtys tokius patikrinimus atlikti Rusijai.

Be to, Rusija neribotam laikui atidėjo derybas pagal naująją START, kurios turėjo prasidėti Kaire lapkričio 29 dieną, apkaltinusi Jungtines Valstijas „toksiškumu ir priešiškumu“.

Pagal naująją START, kurią 2010 metais pasirašė tuometinis JAV prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), abiejų šalių arsenalai apriboti iki ne daugiau kaip 1 550 dislokuotų strateginių branduolinių kovinių galvučių kiekvienai, tai yra beveik 30 proc. mažiau už ankstesnę 2002 metais nustatytą ribą.

Be to, iki 800 ribojamas paleidimo įrenginių ir sunkiųjų bombonešių skaičius.

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, JAV, START sutartis, nesilaiko sutarties
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS