JAV Senato komitetas patvirtino pagalbos paketą Ukrainai | Diena.lt

JAV SENATO KOMITETAS PATVIRTINO PAGALBOS PAKETĄ UKRAINAI

JAV Senato komitetas trečiadienį patvirtino pagalbos paketą Ukrainai, tačiau jo priėmimą aukštuosiuose Kongreso rūmuose gali smarkiai apsunkinti ginčai dėl Tarptautinio valiutos fondo (TVF) reformų, kurios reikalingos norinti padidinti paskolas šiai šaliai.

Pagalbos pakete numatyta suteikti Ukrainai 1 mlrd. JAV dolerių paskolų garantijas ir įvesti sankcijas asmenims, kurie susiję su smurtu prieš antivyriausybinių protestų Kijeve dalyvius ir su Rusijos įvykdytu Krymo užėmimu.

Senato Užsienio reikalų komitete jis buvo patvirtintas balsų dauguma: už pagalbos paketo patvirtinimą balsavo 14 senatorių, „prieš“ pasisakė trys.

Projekte taip pat numatyta skirti 50 mln. dolerių demokratijai stiprinti ir 100 mln. dolerių - JAV ir Ukrainos bendradarbiavimui saugumo srityje skatinti.

Dabar projektas bus svarstomas viso Senato, ir čia jo priėmimą gali apsunkinti respublikonai, kurie nerimauja, kiek atsieis reikalingi TVF kreditavimo sistemos pakeitimai.

„Tai bus šiek tiek sudėtingiau mūsų sparnui“ - sakė įtakingas respublikonų senatorius Bobas Corkeris, kuris per balsavimą komitete pritarė pagalbos paketui bei paragino savo partiečius paremti demokratiją ir ekonominį stabilumą Europoje.

Atstovų Rūmų pirmininkas Johnas Boehneris savo ruožtu pareiškė, kad jei į projektą dėl pagalbos Ukrainai bus įtrauktos TVF reformos, jis sulauks rimto pasipriešinimo žemuosiuose Kongreso rūmuose.

"Šie TVF pinigai nėra būtini sprendžiant tokią Ukrainos krizę, kokią matome šiandien", - sakė J.Boehneris.

Ukrainos vyriausybės vadovas Arsenijus Jaceniukas, kurį Baltuosiuose rūmuose priėmė prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama), po balsavimo susitiko su Senato Užsienio reikalų komiteto nariais.

Tačiau premjeras neatvyko į suplanuotą susitikimą su J.Boehneriu, kurio atstovai nurodė, kad kilo „darbotvarkės problemų“.

Kalbėdamas su žurnalistais A.Jaceniukas neužsiminė apie TVF reformas, pareiškęs tik tai, jog skolinimosi garantijos bus „greitas, realus ir konkretus žingsnis“ stabilizuojant Ukrainos ekonomiką.

Komiteto pirmininkas senatorius Robertas Menendezas pripažino, jog pagalbos paketo svarstymas atidėtas ir visas Senatas jo imsis tik tuomet, kai visi jo nariai susirinks po sesijos pertraukos, numatytos kitą savaitę.

„Geriems darbams visuomet reikia laiko“, - sakė A.Jaceniukas.

Svarstymo atidėjimas reiškia, kad Kongresas nepriims teisės aktų dėl pagalbos Ukrainai ar sankcijų Rusijai iki valstybės sekretoriaus Johno Kerry susitikimo su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, kuris turi įvykti penktadienį Londone.

TVF reformos, dėl kurių buvo sutarta dar 2010 metais, padidins TVF nuolatinį lėšų fondą ir suteiks didesnę įtaką besivystančioms rinkos ekonomikoms.

Amerika yra didžiausia TVF akcininkė ir jos atsisakymas pritarti sutartoms reformoms blokuoja jų įgyvendinimą.

Gairės: Ukraina, JAV, Obama
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS