JAV senatoriai: ar D. Trumpas kažką slapta pažadėjo V. Putinui? | Diena.lt

JAV SENATORIAI: AR D. TRUMPAS KAŽKĄ SLAPTA PAŽADĖJO V. PUTINUI?

  • 3

Ar Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) kažką slapta pažadėjo Vladimirui Putinui? Ką Amerikos prezidentas sakė Rusijos lyderiui per jųdviejų susitikimą Helsinkyje?

Dėl respublikonų prezidento pastarojo meto elgesio sunerimę senatoriai pareikalaus atsakymų iš valstybės sekretoriaus Mike'o Pompeo (Maiko Pompėjo) per trečiadienį Kongrese numatytus klausymus, per kuriuos jis bus kvočiamas apie savo kol kas neilgą darbą Amerikos diplomatijos vadovo poste.  

Įstatymų leidėjai laukė M. Pompeo ataskaitos apie birželio 12-ąją Singapūre įvykusį istorinį D. Trumpo susitikimą Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu).

Dar labiau jie ėmė nekantrauti po viršūnių susitikimo Helsinkyje, ypač po bendros prezidentų spaudos konferencijos, per kurią D. Trumpas, tiek respublikonų, tiek demokratų įstatymų leidėjų požiūriu, išdavė Amerikos interesus ir buvo per daug draugiškas V. Putinui. 

„Helsinkio spaudos konferencija buvo liūdna diena mūsų šaliai, ir visi tai žino“, – antradienį žurnalistams sakė senatorius respublikonas Bobas Corkeris (Bobas Korkeris), pirmininkaujantis Senato Užsienio reikalų komitetui ir nevengiantis kartais pažerti kritikos D. Trumpui. 

Neabejojama, kad Rusijai bus skirtas didžiausias dėmesys per komitete vyksiančius klausymus, kurie turėtų prasidėti 15 val. vietos (22 val. Lietuvos) laiku.

Tačiau B. Corkeris pažymėjo, kad komiteto nariai klausinės M. Pompeo ir apie neseniai įvykusią jo kelionę į Pchenjaną, D. Trumpo žodines atakas prieš NATO ir Aljanso kolektyvinės gynybos principą, taip pat prezidento nustatytus kontroversiškus importo muitus, dėl kurių yra iškilusi reali prekybos kari grėsmė.

„Kalbėsiu apie daugelį dalykų, įskaitant santykius tarp Jungtinių Valstijų ir Rusijos“, taip pat „nepaprastai svarbų“ D. Trumpo ir V. Putino susitikimą, sakė M. Pompeo.  

Už uždarų durų vykęs prezidentų susitikimas sulaukė aštrios JAV įstatymų leidėjų ir apžvalgininkų kritikos. Visgi M. Pompeo tvirtino, kad „rašant istoriją šis susitikimas, manau, bus minimas kaip davęs naudos pasauliui“.

Ateinančiais mėnesiais gali būti ir daugiau svarbių įvykių D. Trumpo ir V. Putino santykių kontekste. Baltieji rūmai paskelbė, kad Rusijos lyderis pakviestas vėliau šiais metais atvykti į Vašingtoną dar kartą susitikti su D. Trumpu, M. Pompeo apgailestaujant, kad Kongresui nepaliko įspūdžio beprecedentis D. Trumpo pasiryžimas kovoti su Rusijos „piktavaliu elgesiu visame pasaulyje“.   

Kongresą smarkiai šokiravo D. Trumpo pareiškimai Helsinkyje, ypač kai jis, regis, atmetė Amerikos žvalgybos bendruomenės išvadą, kad Rusija kišosi į 2016 metų JAV prezidento rinkimus, sutikdamas su spaudos konferencijoje V. Putino išsakytu paneigimu.

Po užgriuvusius kritikos bangos D. Trumpas atsitraukė nuo savo ankstesnių komentarų pareiškęs, jog paprasčiausiai netiksliai išreiškė savo mintį ir sutinka, kad Rusija iš tiesų kišosi į rinkimus.

Amerikiečiai „nusipelnė atsakymų“

Kongreso lyderiai iš D. Trumpo Respublikonų partijos suskubo pabrėžti, kad Rusijos lyderis nėra laukiamas Kapitolijuje.

Politiniai neramumai dar paaštrėjo pastarąją savaitę, D. Trumpui socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbus virtinę karingų pareiškimų Irano atžvilgiu ir grasinant įvesti naujus muitus. 

Maskva pabrėžia, kad Rusijos ir Amerikos lyderiai Helsinkyje pasiekė „susitarimų“ dėl padėties Sirijoje. Tačiau dvi valandas trukusiame prezidentų pokalbyje, be jų pačių, dalyvavo tik vertėjai, todėl jo turinys kursto įvairias spėliones. 

„NIEKO nepaaukojau“, – parašė D. Trumpas tviteryje. 

JAV Valstybės departamentas nurodė, kad susitikime buvo sutarta dėl trijų „kuklių pasiūlymų“: abiejų šalių aukšto rango verslo lyderių darbo grupės, JAV ir Rusijos politikos ekspertų, diplomatų ir kariuomenės pareigūnų tarybos, taip pat dėl abiejų šalių prezidentų nacionalinio saugumo pareigūnų diskusijų.

Demokratai po Helsinkio susitikimo smarkiai pliekė D. Trumpą, reikalaudami didesnio skaidrumo. Jie netgi pareikalavo iškviesti į Kongresą liudyti prezidento vertėją. 

„Amerikos žmonės nusipelnė atsakymų, ką jie sutarė privačiai“, – sakė Robertas Menendezas (Robertas Menendesas), aukščiausio rango demokratas Senato Užsienio reikalų komitete ir vienas iš įstatymo projekto, numatančio griežtinti sankcijas Rusijai, rengėjų.   

Jo nuomonei pritarė ir B. Corkeris. Užsienio reikalų komiteto pirmininkas pabrėžė, jog viliasi, kad M. Pompeo yra gerai informuotas apie už uždarų durų vykusio prezidentų pokalbio detales.

„Nusivilčiau sužinojęs, kad taip nėra“, – sakė senatorius.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

...

CHA, tai KURI valstija pirmoji nuo trampiškosios JAV atsiskirs?..

dabar

jav specmafija samdys extrasensus ir kitus sarlatanus suzinot pokalbio turyni nes kitu atveju negales ramiai uzmigti

tie

visi jav kolonizatoriu palikuonys selsta kai prezidentas nevykdo ju nurodymu kurie pasauliui nesa tik skausma ir nelaimes vykdant tu sadistu besaiki gobsumo nora susidorojant su silpnesniais ir Trampas tai nutare nutraukti tai rodo sekmingas sandoris su S.Koreja kas keicia visa jav spec. t. politika ir kas nepatinka sorosams ir bankininkams nes ginklu prekyba nutraukus tuo paciu karus ir terorizmo finansavima jiems pradeda /stogas vaziuoti/.......

SUSIJUSIOS NAUJIENOS