JAV senatoriai prisaikdinti D. Trumpo apkaltos teismo prisiekusiaisiais | Diena.lt

JAV SENATORIAI PRISAIKDINTI D. TRUMPO APKALTOS TEISMO PRISIEKUSIAISIAIS

JAV senatoriai ketvirtadienį buvo prisaikdinti kaip prisiekusieji istoriniame prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) teisme, per kurį valstybės vadovui grės nušalinimas nuo pareigų dėl piktnaudžiavimo valdžia ir trukdymo Kongresui.

Aukščiausiojo Teismo pirmininkas Johnas Robertsas (Džonas Robertsas), kuris vadovaus vos trečiam šalies istorijoje prezidento apkaltos teismui, priėmė 100 senatorių priesaiką.

„Ar iškilmingai prisiekiate, kad dėl visų dalykų, susijusių su Donaldo Johno Trumpo (Donaldo Džono Trampo), Jungtinių Valstijų prezidento, artėjančiu apkaltos teismu, nešališkai vykdysite teisingumą pagal konstituciją ir įstatymus, ir tepadeda jums Dievas?“ – paklausė J. Robertsas.

Senatoriai salėje atsakė: „Taip.“

Po ketvirtadienio ceremonijos buvo paskelbta pertrauka, o antradienį prasidės „rimtas“ teismo procesas, sakė Senato respublikonų daugumos lyderis Mitchas McConnelis (Mičas Makonelas).

Remiantis apkaltos taisyklėmis, sprendimui atstatydinti prezidentą reikalingas mažiausiai dviejų trečdalių senatorių palaikymas, todėl daugelis mano, kad respublikonų kontroliuojamas Senatas išteisins prezidentą.

Vyriausybės atskaitomybės biuras anksčiau ketvirtadienį paskelbtoje ataskaitoje padarė išvadą, kad Baltieji rūmai pažeidė federalinius įstatymus, sulaikydami Kongreso patvirtintas lėšas Ukrainai.

Prognozuoja „labai greitą“ teismą Senate

D. Trumpas ketvirtadienį prognozavo, kad jo apkaltos teismas Senate ilgai neužtruks, ir pakartojo, kad kaltinimai jam piktnaudžiavus valdžia yra apgaulė.

„Galvoju, kad tai turėtų vykti labai greitai“, – reporteriams Ovaliajame kabinete sakė D. Trumpas, Senate tuo tarpu prisaikdinant jo narius D. Trumpo istorinio apkaltos teismo prisiekusiaisiais.

„Tai absoliučiai partinis [teismas], – sakė D. Trumpas. – Tai apgaulė. Tai apgaulė ir visi žino, kad tai visiška apgaulė.“

D. Trumpas kaltinamas tuo, jog buvo įšaldęs pagalbą Ukrainai, kad galėtų spausti Kijevą atlikti tyrimą dėl buvusio viceprezidento Joe Bideno (Džo Baideno) – pagrindinio demokratų pretendento šiemet JAV prezidento rinkimuose varžytis su dabartiniu Baltųjų rūmų šeimininku – ir jo sūnaus Hunterio (Hanterio).

D. Trumpas taip pat kaltinamas trukdymu Kongresui, kuris pasireiškė tuo, kad jis, nepaisydamas įstatymų leidėjų reikalavimų, neleido duoti parodymų liudininkams ir neleido perduoti dokumentų.

Prezidento teismas Senate, per kurį valstybės vadovui grės nušalinimas nuo pareigų, prasidės antradienį.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS