JAV skirs naują karinės pagalbos paketą Ukrainai, kilus abejonėms dėl būsimo finansavimo | Diena.lt

JAV SKIRS NAUJĄ KARINĖS PAGALBOS PAKETĄ UKRAINAI, KILUS ABEJONĖMS DĖL BŪSIMO FINANSAVIMO

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas) trečiadienį pareiškė, kad Jungtinės Valstijos suteiks naują 200 mln. dolerių (188,6 mln. eurų) vertės karinės pagalbos Ukrainai paketą, nors griežtosios linijos respublikonų įstatymų leidėjų pasipriešinimas kelia abejonių dėl būsimos Vašingtono pagalbos Kyjivui.

„Didžiuojuosi, kad Jungtinės Valstijos paskelbs apie naujausią paramos Ukrainai saugumo srityje paketą, kurio vertė – 200 mln. dolerių“, – stovėdamas šalia Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio paskelbė L. Austinas, pradėdamas tarptautinių Kyjivo rėmėjų susitikimą Briuselyje.

Į paketą, be kita ko, įeina oro gynybos šaudmenys, artilerijos ir raketų amunicija bei prieštankiniai ginklai, sakė JAV gynybos vadovas.

Tai pirmasis paketas, apie kurį paskelbta po to, kai Kongresas, siekdamas išvengti JAV vyriausybės uždarymo, šio mėnesio pradžioje atsisakė naujo finansavimo Kyjivui – tai sukėlė abejonių dėl tolesnio Vašingtono įsipareigojimo padėti Ukrainai kovoti su įsiveržusiomis Rusijos pajėgomis.

Vis dėlto L. Austinas trečiadienį, kaip ir anksčiau, tvirtino, kad Jungtinės Valstijos palaikys Ukrainą tiek, kiek reikės.

JAV vyriausybė vis dar turi teisę iš šalies karinių atsargų į Ukrainą išsiųsti įrangą, kurios vertė daugiau kaip 5 mlrd. dolerių (4,7 mlrd. eurų). Tačiau dovanotai įrangai pakeisti liko tik 1,6 mlrd. dolerių (1,5 mlrd. eurų), ir neaišku, ar Vašingtonas teiks Ukrainai pagalbą, dėl kurios atsirastų spragų, kurių nepavyktų iš karto užpildyti.

Nuo 2022-ųjų vasario, kai Maskva pradėjo plataus masto invaziją, Vašingtonas Kyjivui skyrė daugiau kaip 43 mlrd. dolerių (40,3 mlrd. eurų) karinės pagalbos – tai daugiau kaip pusė visos tarptautinės pagalbos Ukrainai saugumo srityje.

Gairės: karas Ukrainoje, JAV, parama Ukrainai, abejonės dėl finansavimo, Lloydas Austinas
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS