JAV sugriežtino sankcijas Irano naftos sektoriui | Diena.lt

JAV SUGRIEŽTINO SANKCIJAS IRANO NAFTOS SEKTORIUI

JAV prezidento Donaldo Trumpo administracija pirmadienį ėmėsi naujų sankcijų prieš Irano naftos sektorių, be kita ko, už pardavimus Sirijai ir Venesuelai.

Šiuo žingsniu buvo sumažinta erdvė manevruoti demokratų kandidatui Joe Bidenui, jei jis laimėtų ateinančią savaitę vyksiančius prezidento rinkimus.  

D. Trumpo administracija nuo 2018-ųjų taiko griežtas sankcijas, skirtas sustabdyti bet kokį Irano naftos eksportą. Sankcijomis siekiama atkirsti seną JAV regioninių sąjungininkų Izraelio ir Saudo Arabijos priešininkę nuo grynųjų pinigų šaltinių. 

Pagal naujas priemones administracija priskyrė Irano nacionalinę naftos įmonę, Irano naftos ministeriją ir Irano nacionalinę tanklaivių įmonę kovos su terorizmu institucijų kompetencijai. Tai reiškia, kad bet kokiai būsimai administracijai bus sudėtingiau pakeisti kursą.  

Iždo departamentas paskelbė naujas sankcijas susiedamas tris minėtus juridinius subjektus su Irano revoliucinės gvardijos elitinėms Kudso (Jeruzalės) pajėgoms, kurias Jungtinės Valstijos jau anksčiau yra paskelbusios teroristine organizacija.  Kudso (Jeruzalės) pajėgų vadas generolas Qasemas Soleimani sausio mėnesį buvo nukautas per JAV drono ataką Bagdado oro uoste.

Valstybės sekretorius Mike'as Pompeo sakė, kad šios sankcijos turėtų būti įspėjimas „nedaugeliui likusių iranietiškos naftos pirkėjų“.

„Šios priemonės yra svarbus žingsnis tęsiant maksimalaus spaudimo kampaniją, kuria siekiama apriboti Irano režimo galimybes grasinti savo kaimynėms ir destabilizuoti Artimuosius Rytus“, – sakė M. Pompeo.

Irano naftos ministras Bijanas Zanganeh pasmerkė sankcijas ir sakė, kad jų paskelbimas yra „pasyvi reakcija į nesėkmingas Vašingtono pastangas visiškai sustabdyti Irano naftos eksportą“.    

„Neturiu turto už Irano ribų, kuris taptų sankcijų taikiniu. Dėl Irano paaukočiau savo gyvybę, visa, kas mano, ir savo reputaciją“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė ministras, prieš kurį asmeniškai taip pat buvo imtasi sankcijų. 

Užsienio reikalų ministras Mohammadas Javadas Zarifas tviteryje pavadino Jungtines Valstijas priklausomomis nuo sankcijų ("#SanctionAddict) ir paragino atsikratyti šio „žalingo įpročio“.

Gairės: JAV, Iranas, sankcijos
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Anonimas

BUTINA ivesti sankcijas Amerikos skaluninems dujos, izoliuoti Ametika ir galu gale ja SUNAIKINTI. Amerika - banditu ir pasaulio teroristu tevyne.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS